Největší money fighty historie. Fury chce ještě více než Mayweather, a to se zdá nemožné

V posledních dnech se upéká skutečná pochoutka. Doposud neporažení boxeři Oleksandr Usyk a Tyson Fury nejspíše začátkem roku 2023 vlezou do ringu, aby ranami rozhodli o tom, kdo bude nesporným šampionem těžké váhy. Především Brit přezdívaný „cikánský král“ mluví o tom, že do bitvy půjde, jen pokud si po ní sáhne na stamiliony liber. Podívejte se proto, jaké zápasy byly doposud finančně nejnapumpovanější.

Posledním nesporným šampionem – tedy mužem vlastnícím mistrovské pásy ze všech nejprestižnějších organizací – se už před 20 lety stal Angličan Lennox Lewis, když porazil Mikea Tysona.

Ukrajinec Oleksandr Usyk nyní drží opasky z WBA, WBO a IBF, které před více než týdnem obhájil v bitvě s Anthonym Joshuou. Tyson Fury si zase už nějaký čas hýčká kýženou trofej z WBC. Oba dva boxerští králové mají zatím v profesionální kariéře v kolonce proher zapsanou nulu.

I proto bude jejich chystané setkání na čtvercové platformě ohraničené provazy, zřejmě v Saúdské Arábii, pořádně mastné. Fury se nedávno poněkolikáté rozhodl ukončit kariéru, aby brzy prohlásil, že ještě chce boxovat. Oznámil, že pokud by Usyk s Joshuou prohrál, klidně bude s vítězným krajanem boxovat zadarmo. Ale za řežbu s „cizincem“ chce pořádný balík. „Největší zápas musí znamenat největší peníze,“ vzkázal.

Možná ze srandy přeháněl, možná ne, ale rád by si odnesl šílených 500 milionů liber. Kalkulačka se na chvíli zavařila, ale nakonec ukázala, že to v přepočtu dělá 14,4 miliardy korun. To by s přehledem trumflo financemi doposud nejvíce prošpikované zápasy.

1. Floyd Mayweather vs. Manny Pacquiao

V česko-slovenském prostředí dostala titul „zápas století“ bitva v MMA mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem. Ve světovém měřítku tento název připadl dlouho vyžadovanému boxerskému souboji velterové váhy mezi Američanem Floydem Mayweatherem a filipínským bijcem i politikem Mannym Pacquiaem z května roku 2015.

Jen zisky z placeného sledování přenosu – takzvaného pay-per-view – činily 333 milionů liber, jak uvádí web DAZN. Prodané vstupenky do lasvegaské MGM Grand Garden Areny vydělaly promotérům 56,7 milionu liber. Velký balík, který byl potřeba. Na body vítěznému Mayweatherovi se totiž nepřezdívá „Money“ (peníze) pro nic za nic. Za zápas měl inkasovat 223,5 milionu liber, „PacMan“ pak 122 milionů.

2. Floyd Mayweather vs. Conor McGregor

Conor McGregor se stal legendou smíšených bojových umění. I svéráznému Irovi vděčí zápasníci z celého světa za to, že se o MMA nyní intenzivně mluví tak, jak se o něm mluví, a oni si díky tomu mohou vydělávat hezké peníze. V roce 2017 se však rozhodl na čas opustit svoji disciplínu a organizaci UFC a vyzval v tu dobu už 40letého Mayweathera. Ten kývl a opustil důchod. Možná i proto, že se mu naskytla ideální možnost, jak zakulatit počet profesionálních výher na 50 a u toho si přijít na pořádný obnos.

To se mu také v srpnu zmiňovaného roku v Las Vegas – tentokrát v T-Mobile Areně – povedlo v 10. kole z 12, kdy rozhodčí po sérii tvrdých úderů do obličeje McGregora zápas ukončil. Pro poraženého bylo připraveno bolestné 70 milionů liber. Na Mayweatherův účet zamířila přibližně stejně tučná suma jako po střetnutí s Pacquiaem.

Pay-per-view v tomto případě vygenerovalo 325 milionů liber, vstupné pak 44 milionů.

3. Floyd Mayweather vs. Canelo Álvarez

Aby to nebylo složité, tak do třetice Floyd Mayweather. Jeho – tehdy mladý – mexický soupeř Canelo Álvarez neměl v roce 2013 ještě takovou pozici jako dnes. Proto je možná překvapivé, že zrovna tento zápas ve své době trhl finanční rekord. Dějištěm bylo i v tomto případě Las Vegas, konkrétně už uvedená MGM Grand Garden Arena. Mimochodem v ní Mayweather boxoval pokaždé od roku 2007 a svůj druhý domov opustil až pro duel s McGregorem.

Za klání s Álvarezem si měl rodák z michiganského města Grand Rapids vydělat 65 milionů liber a s přehledem tak trumfnout zisk, který o šest let dříve připadl bijci jménem Oscar de la Hoya (42 milionů). Ten se přitom nestřetl s nikým jiným než s Mayweatherem.

Už v roce 2013 bylo poměrně dost výnosné pay-per-view, které přineslo do kasy 120 milionů liber. Na vstupenkách „cinklo“ 20 milionů liber. A Canelo si odnesl jen zlomek toho, co připadlo jeho slavnějšímu soupeři – 9,7 milionu liber.

Tagy:
peníze box výdělky Conor McGregor sport Tyson Fury Manny Pacquiao Oleksandr Usyk Lennox Lewis Floyd Mayweather Jr. Canelo Álvarez