Největší na světě. Rybáři v Kambodži vytáhli na břeh rekordmana, vědci jsou nadšení

Kapitální úlovek se podařil rybářům v Kambodži. Ke břehu řeky Mekong doslova dovlekli 300 kilo vážící trnuchu. Podle odborníků se jedná o největší sladkovodní rybu, kterou se kdy podařilo zaznamenat, informuje web CNN.

Obrovská ryba dostala jméno Boramy, což v jazyce domorodých Khmerů znamená úplněk a odkazuje na její cibulovitý tvar. Vědci přibližně čtyřmetrového živočicha očipovali a pustili zpátky do řeky, aby mohli zjistit více o jeho životě a návycích.

„Jsou to velmi vzrušující zprávy, protože to je doposud největší sladkovodní ryba, jakou se podařilo chytit. Zároveň to znamená, že tato část Mekongu je stále zdravá,“ uvedl pro CNN biolog Zeb Hogan a vyjádřil naději, že těchto obrovských ryb může v řece žít více.

Třísetkilová Boramy byla odchycena minulý týden u ostrůvku Koh Preah. Do té doby držel rekord mezi sladkovodními rybami 293kilový pangas velký, kterého před sedmi lety zaznamenali rybáři v severním Thajsku.

Ačkoliv Mekong sužuje řada problémů, jako je nadměrný rybolov, znečištění či pronikání slané vody, podle odborníků se stále pyšní třetí nejrozmanitější populací ryb na světě. Jenže právě mohutné trnuchy říční jsou na změny velmi citlivé a i přes zavedení ochranných opatření stále patří mezi ohrožené druhy.

Tagy: