Moře vyplavilo monstrum z temných hlubin. Umí spolknout kořist o velikosti svého těla

Na kalifornské pláži se vyplavila monstrózní ryba.

Monstrózně vypadající ryba se vyplavila na břehu kalifornské pláže (zdroj: CNN)

Neobvyklá ryba se zuby ostrými jako sklo a tělem ve tvaru fotbalového míče. Takové zvíře minulý týden vyplavila voda na břeh chráněné mořské oblasti státního parku Crystal Cove v Laguna Beach v Kalifornii. Park sdílel obrázky ryby na Facebooku a identifikoval ji jako „tichomořskou fotbalovou rybu“.

„Vidět tuto rybu je velmi vzácné. Není jasné, jak a proč skončila na břehu,“ píše se v příspěvku na Facebooku.

Podle kalifornského státního parku je „tichomořská fotbalová ryba jedním z více než 200 druhů ďasů na světě a obvykle se vyskytuje v temných hlubinách oceánu. Její zuby jsou ostré a špičaté jako skleněné střepy a její „velká tlama“ je schopna nasát a spolknout kořist o velikosti vlastního těla.

Vzhledem k velikosti zvířete a vyčnívající části na temeni hlavy se podle kalifornského státního parku jedná o samici. „Pouze samice mají na hlavě dlouhý ‚stonek‘ s bioluminiscenčními špičkami, který slouží jako návnada k nalákání kořisti v temnotě vod hlubokých přes 900 metrů,“ píše park Crystal Cove na sociálních sítích.

Ze samců zbydou jen varlata k rozmnožování

Samice podle odborníků mohou dorůst délky až 24 palců (přibližně 60 cm), zatímco samci dorůstají jen do délky jednoho palce (2,5 cm. „Jediným úkolem samců je pomáhat samici s rozmnožováním,“ uvádí se v příspěvku.

Samci se zuby mají přichytit na samici a stanou se z nich ‚sexuální paraziti‘. „Nakonec se spojí se samicí, dokud z nich nezbude nic než varlata pro rozmnožování,“ píše park na sociálních sítích.

Podle televize KFSN je zvíře v současné době v kalifornském úřadu pro ochranu ryb a divoké zvěře. Má být zkoumáno pro výzkumné a vzdělávací účely.

Tagy: