Moře vyplavilo monstrum z temných hlubin. Umí spolknout kořist o velikosti svého těla

Na kalifornské pláži se vyplavila monstrózní ryba.

Monstrózně vypadající ryba se vyplavila na břehu kalifornské pláže (zdroj: CNN)

Neobvyklá ryba se zuby ostrými jako sklo a tělem ve tvaru fotbalového míče. Takové zvíře minulý týden vyplavila voda na břeh chráněné mořské oblasti státního parku Crystal Cove v Laguna Beach v Kalifornii. Park sdílel obrázky ryby na Facebooku a identifikoval ji jako „tichomořskou fotbalovou rybu“.

„Vidět tuto rybu je velmi vzácné. Není jasné, jak a proč skončila na břehu,“ píše se v příspěvku na Facebooku.

Podle kalifornského státního parku je „tichomořská fotbalová ryba jedním z více než 200 druhů ďasů na světě a obvykle se vyskytuje v temných hlubinách oceánu. Její zuby jsou ostré a špičaté jako skleněné střepy a její „velká tlama“ je schopna nasát a spolknout kořist o velikosti vlastního těla.

Vzhledem k velikosti zvířete a vyčnívající části na temeni hlavy se podle kalifornského státního parku jedná o samici. „Pouze samice mají na hlavě dlouhý ‚stonek‘ s bioluminiscenčními špičkami, který slouží jako návnada k nalákání kořisti v temnotě vod hlubokých přes 900 metrů,“ píše park Crystal Cove na sociálních sítích.

Ze samců zbydou jen varlata k rozmnožování

Samice podle odborníků mohou dorůst délky až 24 palců (přibližně 60 cm), zatímco samci dorůstají jen do délky jednoho palce (2,5 cm. „Jediným úkolem samců je pomáhat samici s rozmnožováním,“ uvádí se v příspěvku.

Happy #MPA Monday! . Last Friday morning an incredible deep sea fish washed up on shore in Crystal Cove State Park’s...

Posted by Crystal Cove State Park on Monday, May 10, 2021

Samci se zuby mají přichytit na samici a stanou se z nich ‚sexuální paraziti‘. „Nakonec se spojí se samicí, dokud z nich nezbude nic než varlata pro rozmnožování,“ píše park na sociálních sítích.

Podle televize KFSN je zvíře v současné době v kalifornském úřadu pro ochranu ryb a divoké zvěře. Má být zkoumáno pro výzkumné a vzdělávací účely.

Tagy: