RADAR: Teploty v Česku lámou staleté rekordy. Víkend bude ale deštivý, udeří i bouřky

Déšť

Počasí (16.3.2024 7:20)

Závěr pracovního týdne podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) přinesl rekordní teploty. Pátek byl nadprůměrně teplý, letos poprvé teploty místy přesáhly až 20 °C. Příjemné jarní hodnoty vydrží i v sobotu, v dalších dnech se však budou Češi probouzet do chladného rána.

Mnoho měřících stanic hlásí 15. březen jako teplotně rekordní. „Dokonce i ty, které mají dlouhé měřící řady,“ podotkl meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík pro CNN Prima NEWS. Vůbec nejdelší je v pražském Klementinu, podle nějž byl pátek nejteplejším dnem za posledních 249 let s hodnotou 18,6 °C. „Dá se říci, že rekordy byly přibližně o stupeň až dva a půl vyšší, než dosud nejvyšší změřené hodnoty,“ shrnul Hanzlík.

ČTĚTE TAKÉ: Bouře Monica sužuje jih Evropy. Ve Francii zabila šest lidí, včetně čtyřleté holčičky

V sobotu bude oblačno až zataženo, postupně se na většině území objeví přeháňky. „Během dopoledne by se měly vyskytovat jen místy. Odpoledne jich v souvislosti se studenou frontou bude přibývat,“ řekl meteorolog. Mraky budou k večeru od severozápadu ustupovat, stejně jako srážky. Ve vyšších polohách nad 900 metrů by mohl spadnout i sníh. Ojediněle mohou dokonce o víkendu překvapit i bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 12 až 16 °C, na horách naměří okolo 7 °C.

V noci ze soboty na neděli klesnou teploty až k -1 °C, a to zejména na západě. To s sebou může přinést přízemní mrazíky. Přes den teploměry ukážou 8 až 12 °C. S příchodem nového dne bude místy až skoro jasno, přes den se mohou objevit mraky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

I v pondělí spadnou noční teploty pod nulu, na severu a severovýchodě naměří až -2 °C. I na začátku nového týdne tedy platí upozornění meteorologů na možné přízemní mrazíky. Přes den tentokrát teploty nepřesáhnou 10 °C. Nejvyšší teploty dosáhnou od 6 do 10 °C, na severovýchodě 4 až 7 °C. Ačkoliv bude po ránu zejména na východě i polojasno, přes den bude převážně oblačno až zataženo. Na jihozápadě Čech zaprší.

Úterý přinese mix polojasného až oblačného počasí s ojedinělými přeháňkami. Noční teploty klesnou až k -2 °C, na severu a severovýchodě může být ještě chladněji. Denní teploty se budou pohybovat ve stejném rozmezí jako v pondělí, tedy mezi 6 až 10 °C. Během dne na východě mírně zesílí vítr.

Ve středu bude jasno až polojasno, na severovýchodě se mohou ojediněle objevit přeháňky. Ranní teploty spadnou až k -4 °C. Přes den se vyšplhají na příjemnějších 7 až 11 °C.

V závěru týdne bude převážně polojasno až oblačno. Meteorologové očekávají i ojedinělé přeháňky, později na horách i sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi -2 až 2 °C. Přes den pak teploměry naměří 8 až 13 °C.

Tagy: