U spoření rychle, u hypoték pomalu. Banky snižují úroky, viceguvernérka ČNB je překvapena

Eva Zamrazilová

Spoření v bankách

Členka bankovní rady Eva Zamrazilová pokárala finanční domy za to, že zatímco úroky na spořících účtech pro běžné občany snižují v reakci na pokles základní úrokové sazby velmi rychle, u hypoték a úvěrů už banky tak pružné nejsou. Pokud teď zvažujete, že své peníze přesunete na spořící účet, podívejte se, na co si dát pozor.

Už jen ve třech bankách vám sto tisíc korun na spořícím účtu bezpečně za jeden rok vydělá přes šest tisíc korun. Jde o menší banky, které i u vkladů nižších než 200 tisíc korun drží roční zhodnocení nad 6 procenty.

ČTĚTE TAKÉ: Ztráta české ekonomiky je obrovská, shodli se ekonomové. Letos zůstaneme nemocným mužem Evropy

Některé banky snižují úroky velmi rychle. „Komerční banka třeba od prvního února sníží sazby až na dvě procenta, takže ona sice teď má pět, ale bude mít dvě, to už je docela velký pokles,“ uvedl expert na finance a šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.

Podobnou strategii teď Česká národní banka nepřímo kritizuje. „Co mě osobně překvapilo, bylo, jak razantně postupovaly banky v reakci na čtvrtprocentní snížení repo sazby,“ naznačila viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Minulý měsíc se sazba, kterou se řídí cena peněz v ekonomice, po roce a půl snížila ze sedmi na šest a tři čtvrtě procenta. „My teď už vidíme, že se snižují úroky na spořících vkladech o jeden a půl, dva nebo i tři procentní body. Ty banky se chovají tak, jako kdybychom my repo sazbu posunuli někam na pět procent, což jsme neudělali,“ vysvětlila Zamrazilová.

A poslala bankám jasný vzkaz: „Doufám, že ta reakce nebude čistě asymetrická a že bude následovat také to, že zlevní hypotéky a úvěry pro podniky.“

Podle mluvčího komerční banky Michala Teubnera však veškeré změny úrokových sazeb vycházejí z obchodní politiky banky. „Lze s jistotou předpokládat, že zejména u hypotečních úvěrů se úroková sazba bude snižovat,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Jedna z předních českých bank nedávno také reagovala na snížení repo sazby. „Tuto atraktivní sazbu pod psychologickou hranicí pěti procent nabídneme novým i stávajícím klientům od čtvrtka 14. prosince při sjednání online a na našich pobočkách. Sazbu jsme se rozhodli poskytnout u střednědobých a dlouhodobých fixací a věříme, že to klienti ocení,“ uvedla v této souvislosti mluvčí skupiny MONETA Zuzana Filipová.

Pokud lidé vybírají spořící účet, měli by si dát pozor, některé banky totiž podmiňují výhodnou úrokovou sazbu dalšími požadavky. „Musíte zaplatit pětkrát platební kartou, desetkrát platební kartou, musíte mít aktivní účet, musí tam přijít tři platby, to znamená, že jsou tam nějaké podmínky, aby klient získal tu výhodnou sazbu, což je takový trend,“ poznamenal Chvátal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Inflace se v prosinci dostala pod sedm procent. Rychle zlevňují vejce, mléko a sýry

Tagy: