Ekonomové: Ztráta české ekonomiky je obrovská. Letos zůstaneme nemocným mužem Evropy

Datový analytik Petr Bartoň a ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka (5)

Česká republika zůstane i v letošním roce na chvostu Evropy, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Růst bude podle něj maximálně 1,5 procenta. Datový analytik Petr Bartoň podotkl, že na předcovidovou úroveň se dostaneme až někdy v dubnu nebo květnu příštího roku.

V české ekonomice nedojde v letošním roce k žádnému výraznému zlepšení, řekl ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na euro nejsme připravení. Platit jím budeme moci nejdříve za deset let, tvrdí experti

„Panují možná geopolitická rizika. Česká republika podle mého soudu zůstane i v letošním roce na chvostu. Nevím, jestli se vymaní ze stadia nemocného muže Evropy,“ sdělil Kovanda. Podle něj můžeme překonat pár zemí, ale nelze čekat žádné zázraky. „Ten růst bude přinejlepším kolem 1,5 procenta, což skutečně není žádná sláva,“ sdělil Kovanda.

Datový analytik Petr Bartoň podotkl, že ztráta české ekonomiky je obrovská. „Nedoženeme ji ani za nyní začínající rok. Pokud bychom hledali datum, kdy se dostaneme aspoň na předcovidovou úroveň, tak podle propočtů ze čtvrtečních dat by to bylo někdy 21. února 2025. To ale bylo před aktualizací od statistického úřadu, podle které byl třetí kvartál ještě o jednu desetinku horší, takže by to bylo až někdy v dubnu nebo květnu,“ popsal Bartoň. Dodal, že jde o srovnatelný pád, který jsme zažili po revoluci v roce 1989.

V loňském roce se mluvilo také o hrozbě recese. Podle Kovandy se zdá, že by nebezpečí mohlo být zažehnáno. „Nechtěl bych to zakřiknout, protože z historie známe málo případů, kdy se podařilo takzvané měkké přistání, tedy že se podařilo zkrotit inflaci, aniž by došlo k nějaké hlubší recesi. Nyní se zdá, že ve Spojených státech by se to mohlo povést,“ popsal Kovanda. Dodal, že pokud by se Spojené státy vyhnuly recesi, byla by to pozitivní zpráva pro celý svět, včetně České republiky.

Bartoň podotkl, že pokud by šly do recese Spojené státy, přidala by se pravděpodobně i Čína. „Jediná dobrá zpráva je, že by byly ještě levnější benzín a nafta,“ sdělil Bartoň.

Tagy: