Dynamický rok 2023 v byznysu: Kolapsy bank, hrátky s umělou inteligencí a Muskův X

Na začátku roku 2023 to vypadalo na pořádnou ekonomickou katastrofu, když začaly krachovat banky v USA i Evropě. Svět ale nakonec nebezpečnou zatáčku projel. I tak nebyla nouze o dynamický vývoj na poli byznysu. Ve středu dění byla umělá inteligence, ale i miliardář Elon Musk.

Na začátku roku drtila svět obří inflace a vysoké úrokové sazby. Do ekonomiky se začalo promítat i překotné tištění peněz během covidu. A na povrch probublalo nezdravé hospodaření některých světových bank.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cena tepla půjde nahoru, zdražování zásadně ovlivní uhlí. Kolik si domácnosti připlatí?

Jako první to odnesla americká Silicon Valley Bank. I když některá zahraniční média vykreslovala SVB jako labilní finanční ústav, který doplatil na spolupráci se start-upy, ve skutečnosti nešlo o žádnou pubertální instituci. Na trhu působila od roku 1983 a spravovala aktiva o celkovém objemu přesahujícím 200 miliard dolarů (4,5 bilionu korun).

Kvůli špatnému hospodaření se ale vedení SVB prořeklo, že bance jaksi chybí dvě miliardy dolarů. To zapříčinilo její pád. Po Silicon Valley Bank americký regulátor uzavřel i Signature Bank a otřásat se začala Republic Bank.

O pár dní později se krize projevila i v Evropě. A to právě v srdci bankovního sektoru, v bance, kterou v minulosti mnozí považovali za naprostý finanční etalon – Credit Suisse. Švýcarský peněžní ústav doplatil na špatné hospodaření, sérii skandálů a hrozil mu krach, který by otřásl Evropou.

Krizi nakonec vyřešila konkureční banka UBS, ta provedla akvizici Credit Suisse. Bankovní krizi, která začala připomínat pád Lehman Brothers v roce 2008, svět nakonec ustál.

Šílenství kolem AI

Experty i laickou veřejnost mezitím uchvátila mánie kolem umělé inteligence. Pokročilé nástroje AI se dostaly mezi lidi už na konci roku 2022, v průběhu roku 2023 se ale šílenství rozjelo naplno. Firmy představovaly nové nástroje a předbíhaly se v inovacích. AI se naučila dabovat, obarvovat filmy nebo dopočítávat nekvalitní fotografie.

Kolem tématu umělé inteligence dlouho kroužil také nejbohatší muž světa Elon Musk. Nejdříve chtěl vývoj AI regulovat, pak jeho firma sama začala na umělé inteligenci pracovat.

Ani Muskovy experimenty s AI nebo další výlety do vesmíru se ale netěšily takovému mediálnímu zájmu jako jeho nakládání se společností Twitter. Slavnou sociální síť Musk odkoupil v roce 2022 a za rok ji pořádně změnil. Upravil systém financování i verifikace účtů. Hlavní změna ale potkala název. Libozvučný Twitter přeměnil Musk na pouhé X.

Trhy v zelených číslech

Živo bylo mezitím i na finančních trzích. Když se oklepaly z kolapsu bank, vydaly se hledat světlé zítřky. A i když nálada mezi investory byla chmurná, nakonec to dopadlo relativně dobře. Přední akciové indexy končí rok v zelených číslech, dařilo se komoditám, a to včetně zlata nebo kakaa. A probudil se i bitcoin.

Pohyby na kryptoměnovém poli se očekávají i v roce 2024. V kontextu tradičních trhů se investoři nadále spoléhají především na americký trh.

„Někteří doporučovali čínské akcie, to se ale neukázalo jako nejlepší volba. Evropa se bude probouzet pomalu. Viděl bych to proto na Spojené státy,“ řekl v pořadu Byznys ekonom Lukáš Kovanda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jednatřicátý díl pořadu Byznys, který provádí světem investic, ekonomiky a byznysu

A byl to právě pořad Byznys, který diváky CNN Prima NEWS provázel celý rok turbulentním světem investic, ekonomiky a byznysu. Na novou řadu se mohou diváci těšit už po novém roce.

Tagy: