Někteří zdravotníci očkování odmítají. Obávají se nežádoucích účinků

Zdravotníci očkování

Zdravotníci odmítají očkování

V Česku se zatím naočkovalo přes 80 tisíc zdravotníků. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného většina nemocnic hlásí zájem svých zaměstnanců o očkování. Naopak kolem 30 procent zdravotníků se k vakcinaci staví spíše negativně a očkování odmítají.

Podle Milana Kubka, šéfa České lékařské komory, jde o takzvané černé pasažéry. „Jsou to lidé, kteří říkají, že sice očkování podporují, ale sami se naočkovat nenechají. Spoléhají se na to, že se naočkují všichni kolem nich a oni budou těžit z kolektivní imunity,“ vysvětlil.

O očkování přemýšlela i zdravotní sestra z Prahy Sára Jechová. „Pracuji na oddělení JIP, kde leží i imunosupresivní pacienti, proto jsem se nakonec rozhodla pro vakcinaci. Navíc sdílím domácnost se starší maminkou,“ upřesnila Jechová.

Lidé se bojí dlouhodobých nežádoucích účinků, protože klinické studie sice existují, ale obsahují málo informací

I mnoho dalších zdravotníků stálo na začátku roku před rozhodnutím, zda se naočkovat. Někteří ale nakonec odmítli. „Mám takovou zkušenost i u nás na pracovišti. Lidé se bojí dlouhodobých nežádoucích účinků, protože klinické studie sice existují, ale obsahují málo informací. Mám také kolegy, kteří byli covid pozitivní. Ti se zase bojí očkování z toho důvodu, že nevědí, jak dlouho mají čekat,“ popsala Jechová.

Personál domovů pro seniory o vakcinaci moc nestojí

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného projevilo 70 procent zdravotníků ochotu se nechat naočkovat. Naopak velmi malý zájem se objevuje mezi pečovateli v domovech pro seniory. „Tam si myslím, že je to dáno snad nepochopením, nebo nedostatečnou informací,“ podotkl Blatný.

Nízký zájem mezi pracovníky v domovech pro seniory překvapil i premiéra Andreje Babiše. „Je to velice překvapující, protože oni přece byli většinou u toho, když někteří jejich klienti odešli do nemocnic a už se nevrátili,“ podivil se. Podle něj pak mají nejen na zdravotníky, ale i lidi v jiných profesích, vliv dezinformace.

Těch je kolem očkování mnoho. Pomoci by mohla mediální kampaň, kterou připravuje vláda.

Tagy: