Víc vám záleželo na hospodářství, obvinil Zelenskyj Německo. Mluvil o nové berlínské zdi

Ukrajinský prezident Zelenskyj promluvil k poslancům Spolkového sněmu.

Zelenskyj promlouvá k německým poslancům

Dali jste přednost hospodářství a obchodu před tím, abyste nám pomohli. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj se ostře pustil do Německa a vzpomněl rozbombardovaná ukrajinská města a utrpení místních. Stále se snažíme mít vizi, že zachráníme naše hodnoty, dodal odhodlaně ve čtvrtečním proslovu. Kancléře Scholze vyzval v narážce na berlínskou zeď, aby rozbil zeď nesvobody, která rozděluje Evropu.

„Některé kroky byly učiněny příliš pozdě, za tři týdny války bojujeme o naši budoucnost, řada věcí se dala udělat dřív. Není tu žádná berlínská zeď, která dělí svobodu od nesvobody. Ale jako by ta zeď vznikala,“ neodpustil si výtku Zelenskyj.

Ukrajinu prý Německo nevyslyšelo. „Opakovaně jsme se na vás obraceli, stále jsme slyšeli, že přednost má hospodářství,“ zkritizoval německé politiky. Podle Zelenského jde o problém, který začal vznikat už před válkou. „My jsme chtěli i preventivní sankce, oslovovali jsme vás, abyste je přijali, abyste agresorovi ukázali, že jsme silní,“ posteskl si nad neochotou.

Obyvatelé nemají střechu nad hlavou

V proslovu pak vzpomněl nejen oběti války. „V Mariupolu je vše zničené, statisíce obyvatel jsou bez střechy nad hlavou, bez pitné vody, bez elektřiny. Jen prosíme o nějaké spojení, Rusové útočí i na objekty civilistů. Divadlo, ve kterém se schovávaly stovky lidí, dětská nemocnice, obytné domy – to vše je denně ničeno,“ připomněl emotivně.

Ukrajinský prezident zopakoval, že za lidmi uvězněnými v ukrajinských městech se nemohou dostat humanitární konvoje. „Snažíme se chránit zemi všemi silami, jsme vám vděční, německý národe, těm, kteří skutečně pomáhají a nevidí jen hospodářský prospěch. Stále se snažíme mít vizi, že zachráníme naše hodnoty,“ dodal smířlivě Zelenskyj.

Projev ukrajinského prezidenta z Kyjeva, který se ruská armáda snaží obklíčit, proběhl v den, kdy uplynulo sto dní od začátku Scholzovy vlády a tři týdny od zahájení invaze. V budově německého kancléřství, jen několik desítek metrů od Spolkového sněmu, kde přes telemost Zelenskyj dopoledne vystoupil, se ještě dopoledne sejde Scholz s šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem.

Odpoledne pak Stoltenberga čekají jednání s německou ministryní obrany Christine Lambrechtovou a s šéfkou německé diplomacie Annalenou Baerbockovou.

Tagy:
válka Německo Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj