Nelítostný vrah seniorů z Rychnovska: Oběť hodil do studny, další nechal udusit v šatníku

Krajský soud v Hradci Králové poslal Michala Semanskéhona doživotí do vězení.

Nelítostný vrah seniorů z Rychnovska: Oběť hodil do studny

Více než hodinu v panickém strachu, v mučivých útrapách, bez kyslíku i naděje na pomoc. Tak umírala jedna z obětí vraha seniorů z Rychnovska, jak se Michalovi Semanskému přezdívalo. U čtyřiasedmdesátileté ženy, kterou nechal umírat v šatní skříni, loupil dokonce dvakrát. Ve dvou předešlých případech si zase za své oběti vybral vlastní příbuzné. Společné měli jedno, všichni byli v důchodovém věku a jen těžko se mohli Semanskému bránit. Děsivý příběh z roku 2011 vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Když začal Michal Semanský žít se svou družkou, myslel si, že jsou jeho finanční problémy vyřešené. Během svého života měl často hluboko do kapsy a sotva některé dluhy splatil, rychle se zavázal dalším věřitelům. Partnerský život ho ale nakonec dovedl ke spáchání mnohem závažnějšího činu, než je nedodržování splátkových kalendářů. Pro peníze byl ochotný udělat ledacos. Třeba i zavraždit vlastního příbuzného.

ČTĚTE VÍCE: Zpěvák Yo Yo Bandu zemřel po pádu z kola. Cestou do nemocnice volal rodině, pak to přerušil

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Zaparkoval kolo a začal vraždit

V září roku 2009 špatná finanční situace Michala Semanského a jeho družky gradovala. On sám dlužil peníze hned několika lidem a ani jeho partnerka nezvládala splácet své závazky. Dlužila za nájem bytu, ve kterém žila, a Semanský se obával, že by ji mohl majitel domu vystěhovat. V té době byla navíc žena na mateřské s malou dcerkou, kterou si později Semanský osvojil. Rozhodl se tedy, že se s žádostí o pomoc obrátí na vlastní rodinu. Příbuzní mu už několikrát v podobných případech vypomohli, a tak doufal, že se jim ho zželí znovu. Ze Dvora Králové vyrazil do jedné z obcí na Šumpersku za svým strýcem na jízdním kole. Cyklistika patřila mezi oblíbené činnosti pachatele, navíc tak ušetřil náklady, které by ho cesta stála. Zdolat musel 130 kilometrů, než dorazil do Sudkova. Jeho strýc pro něj ale neměl dobré zprávy. Právě fakt, že svému synovci už několikrát finančně vypomohl, byl tím hlavním argumentem pro to, aby to už nezopakoval. Semanský totiž dvaasedmdesátiletému muži ještě nesplatil naposledy půjčené peníze a požadavek o další seniora doslova rozlítil.

Michal Semanský ale zpátky do sedla svého bicyklu bez peněz odmítal usednout. Začal se s příbuzným hádat a konflikt brzy přerostl v napadení. Seniora během hádky několikrát silně udeřil a začal ho dokonce škrtit. Důchodce několikrát zalapal po dechu a po několika okamžicích Semanský ucítil, že už se jeho oběť přestala vzpouzet. Bezvládné tělo padlo k zemi, vrah v tu chvíli ale neztrácel hlavu. Po usmrcení vlastního příbuzného začal prohledávat dům. Tušil, kde má strýc ukryté peníze, a tak pro něj nebylo složité objevit 90 tisíc v hotovosti. Nastrkal si bankovky do kapes a začal přemýšlet nad tím, jak co nejlépe zamaskovat stopy činu, který provedl. Napadlo ho, že celý dům zapálí a nikdo tak nezjistí, co bylo skutečnou příčinou smrti.

Ani ukradených devadesát tisíc korun ale Semanskému příliš dlouho nevydrželo. Poplatil dluhy a zbytek utratil. Přilepšoval si proto drobnými krádežemi a neštítil se ani okrádat své další příbuzné. Jeden z nich, sedmašedesátiletý muž z Lípy nad Orlicí, si to ale nechtěl nechat líbit. Věděl o tom, že Semanský mu bere alkohol a další cennosti. „Začal mi nadávat a vyhrožovat, tak jsem šel za ním a začal ho škrtit provazem,“ vypověděl Semanský později u soudu. Prý se bál vězení, tak mrtvé tělo seniora v rodinném domě zastlal do postele, druhý den naložil na kolečko a hodil do studny na zahradě.

Smrt v šatní skříni

Osudnou se Semanskému stala až třetí oběť. Tou byla čtyřiasedmdesátiletá žena z Týniště nad Orlicí. Do jejího domu se vloupal během adventu roku 2011. Překvapenou seniorku okradl o deset tisíc korun a utekl pryč. Žena první setkání se svým vrahem přežila. On se ale jen krátce po vánočních svátcích rozhodl do jejího domu vrátit. Deset tisíc mu bylo zřejmě málo. Domníval se, že má žena doma peněz víc a chtěl je za každou cenu získat. Seniorka přitom od prvního přepadení trpěla strachem a psychickými problémy.

S kuklou na hlavě ženu znovu přepadl přímo u ní v domě za městem. Tentokrát si ale počínal s větší bezohledností. Vystrašenou ženu totiž zamkl do šatní skříně. V bytě pak objevil znovu jen pár tisíc a utekl. Žena se tou dobou pomalu dusila mezi vlastním oblečením. Několik hodin se pokoušela přivolat si pomoc. Ve stísněném prostoru zemřela. Podle znalců, kteří případ zkoumali, musela prožívat nepředstavitelná muka. Semanského policisté vypátrali během několika dní. „Kdybych věděl, že se v té skříni udusí, tak bych ji do ní nezavíral. Je mi to opravdu moc líto,“ prohlašoval.

Během výslechů se navíc překvapeným policistům přiznal i k dvěma předchozím vraždám. Detektivové pak skutečně objevili na dně studny tělo jeho příbuzného a spojili Semanského i s vraždou a následným požárem na Šumpersku. Michal Semanský se tak stal dalším z vrahů, kteří si v soudní síni vyslechli ten nejpřísnější rozsudek, který mají čeští soudci možnost udělit – doživotí.

Tagy: