Nelze platit kartou? Známka příklonu k šedé ekonomice, míní experti. Stát prý tratí miliardy

Tři z pěti Čechů podle posledního průzkumu zažili, že v obchodě nemohli zaplatit kartou a prodejce požadoval hotovost. Někteří ekonomové tvrdí, že jde o známku přesouvání ekonomiky do šedé zóny. Stát prý podle nich přichází o miliardy korun na daních.

Karty nebereme. Při cestě z Černé hory do Černého dolu v Krkonoších letos štáb CNN Prima NEWS nemohl zaplatit kartou hned na několika místech. I z posledního průzkumu mezi Čechy vyplývá, že tři z pěti zákazníků nemohli v obchodech zaplatit kartou.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala je celému národu pro smích. Snížení DPH se rozplyne jak pára nad hrncem, míní Schillerová

Jak se následně zákazníci zachovali? Podle dat společnosti AirBank se 25 procent z nich rozhodlo vyhledala bankomat a zhruba stejný počet lidí na místě odmítl nakoupit. Zhruba za polovinu dotázaných v těchto obchodech zaplatil někdo jiný.

Lidé dotázaní CNN Prima NEWS se shodli, že preferují bezhotovostní platbu. „Když nemůžu platit kartou, tak mi to vadí, protože jsem převážně zvyklá platit tímto způsobem,“ uvedla jedna z dotázaných. Další sdělil, že klatbu kartou preferuje, ale pro jistotu s sebou hotovost stále nosí.

Asi nejčastěji zmiňovaný důvod, proč obchodníci neberou karty, jsou poplatky, které musí platit bance. Kupříkladu horské chalupy zmiňovaly i důvod, že na místě nemají dostatečně dobrý signál. Odborníci oslovení CNN Prima NEWS ale uvedli, že vyžadování výhradně hotovosti je přinejmenším podezřelé.

„Kdekoli chtějí platit pouze v hotovosti, je možné sledovat jasný přesun do šedé ekonomiky,“ uvedl bývalý ministr financí za ANO Ivan Pilný. Ekonom a profesor Univerzity Karlovy Tomáš Havránek upozornil, že podíl šedé ekonomiky se po covidu zvýšil, což se v oficiálních číslech neodráží.

Podle některých to souvisí s tím, že stát zrušil elektronickou evidenci tržeb a obchodníci se nepřijímáním plateb kartou vyhýbají daním. A podle opozice přichází stát vypnutím EET o patnáct až dvacet miliard korun ročně na daních

„Nic takového systém nepřinášel a ani nepřinese, spíš zatěžoval státní aparát,“ řekl ale na adresu EET předseda vlády Petr Fiala. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček pro CNN Prima NEWS uvedl, že pokud se hnutí pět dostane do vlády, opět elektronickou evidenci tržeb prosadí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kartelová dohoda o zdražování? Ministr absolutně lže, nic takového neexistuje, říká Prouza

Tagy: