Schillerová: Fiala je celému národu pro smích. Snížení DPH se rozplyne jak pára nad hrncem

Alena Schillerová v Partii (7. 5. 2023)

Alena Schillerová o cenách potravin

Že se snížení DPH nepromítne do cen potravin, nýbrž si ho obchodníci nechají ve svých maržích, prý bylo předsedkyni poslaneckého klubu ANO Aleně Schillerové dopředu jasné. Uvedla to ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle svých slov kroutila hlavou, když premiér Petr Fiala (ODS) a ministři sdělovali, jak se s obchodníky dohodli, že snížení o tři procentní body se promítne do koncových cen.

Obchodníci si z vlády podle Schillerové „udělali dobrý den“ a slíbili něco, u čeho dopředu věděli, že nedodrží. „Státní rozpočet bude snížení DPH stát 12 miliard, které si obchodníci nechají pro sebe. Oni budou vítězi této krize a odnesou to koncoví zákazníci,“ zdůraznila bývalá ministryně financí.

ČTĚTE TAKÉ: Obchodníci slíbili, že promítnou nižší DPH do cen potravin. Přesto zdraží, prý kvůli energiím

Prý se ale není čemu divit, jelikož současná situace snížení koncových cen nenahrává. „Ceny energií vzrostly o 35 procent za poslední rok. Máme také nejvyšší odvody za práci,“ vysvětlila Schillerová.

Premiér pro tento postup obchodníků pochopení nemá. „Nemíním se smířit s tím, že nám někdo dá veřejný slib a pak ho poruší. Výmluva na energie nesedí. Jaký bude vývoj cen, tou dobou věděli,“ řekl rozčíleně předseda vlády. Na vině je podle něj mimo jiné to, jak u nás vypadá potravinářský sektor. Nadále chce vyvíjet tlak na klíčové sektory, aby přehodnotily svou cenotvorbu.

Podle Schillerové však problém spočívá především v tom, že premiér neposlouchá úředníky. „Mluvilo se o tom, že ta tři procenta zůstanou v kapsách řetězců. Čemu se pan premiér věnuje? Tomu, že jede nakupovat do Německa Nutellu? Je pro smích celému národu. Je neuvěřitelné, co z něho padá,“ nešetřila kritikou Schillerová.

Bývalá ministryně financí také nastínila řešení, které by českým spotřebitelům pomohlo: „Vláda měla snížit DPH razantněji, jako to udělali například v Polsku. Tam, když bylo období těžké energetické krize, snížili ji na nulu a obchodníci umisťovali vedle sebe dvě cenovky, jednu před snížením a druhou po. Zákazníci si tak mohli zkontrolovat, že ke snížení došlo.“

„Jenomže pokud se sníží DPH pouze o tři procentní doby, rozplyne se to jako pára nad hrncem v maržích obchodníků,“ konstatovala Schillerová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Porušují slib, s tím se smířit nehodlám, řekl Fiala o řetězcích. Reagoval i na vtipy o Nutelle

Tagy: