Pohádková pře v Partii. Studiem létali Neználci na Měsíci, křišťálové koule i kouzelné prsteny

Ministr dopravy Martin Kupka a jeho stínový protějšek z ANO Martin Kolovratník v Partii 10. prosince 2023

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 10.12.2023

V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS diskutoval místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka s opozičním politikem Martinem Kolovratníkem (ANO) ohledně energetické krize. Během slovní přestřelky zaznívala slova o křišťálové kouli, kouzelném prstenu. Kolovratník ministra dopravy dokonce nazval „neználkem na Měsíci“.

Od 1. ledna se má bezprecedentně zdražit regulovaná složka elektřiny, která tvoří zhruba 40 % ceny energií. Jedná se tak o další finanční zátěž nejen pro domácnosti, ale zejména pro firmy, u kterých může být ohrožena jejich konkurenceschopnost.

ČTĚTE TAKÉ: Česko nemocným mužem Evropy? Nesmíme to bagatelizovat, míní Niedermayer a nabízí řešení

Podle místopředsedy ODS už v minulém roce vláda výrazným způsobem podpořila domácnosti i podniky. A o nějakých možnostech pomoci by se mělo jednat i v následujícím týdnu. Řešení by podle něj měly navrhnout sami firmy: „Myslím, že podstatné je, aby se ty, které mají vysoké energetické náklady, dokázaly domluvit na vhodném řešení,“ sdělil Kupka a dodal, že pomoc by k nim měla doputovat ještě v letošním roce.

Těmito slovy ale opozičního politika rozčílil: „Vy, pane ministře, hezky mluvíte, ale jste jak neználek na Měsíci,“ konfrontoval Kupku Kolovratník. „To zase přijde příští týden ministr Stanjura nebo premiér s nějakým zázračným řešením, jak trochu pomohou některým firmám? To přece nemyslíte tohle vážně,“ konstatoval s tím, že vláda tak poruší svůj slib z května, kdy tvrdila, že skoncuje s dotačním byznysem a že se to nedotkne občanů.

Podle něj navíc tento problém řeší pozdě: „Proč jste tyto scénáře nepřipravili v září, v říjnu v různých variantách? Teď přijdete v polovině adventu a nějak zázračně vytáhnete nějakou dotační pomoc pro vysoce energeticky náročné firmy.“

Kupka na toto konto poznamenal, že vláda nemá křišťálovou kouli ani kouzelný prsten a nemůže dopředu tušit ani ovlivnit, jak její rozhodnutí dopadne. „Nicméně si pamatuju dramatické řeči o tom, jak nezvládneme energetickou krizi, ale zcela objektivně, jak ten předchozí, tak ten letošní rok se podařilo zvládnout,“ upozornil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kartelová dohoda o zdražování? Ministr absolutně lže, nic takového neexistuje, říká Prouza

Tagy:
Partie Terezie Tománkové Martin Kupka ceny potravin Martin Kolovratník ekonomika politika