Nemáme v úmyslu vyhnout se válce, Jižní Korea je nepřítel číslo jedna, řekl vůdce KLDR

Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Kim Čong-un označil Jižní Koreu za nepřítele číslo jedna

Severní Korea zrušila vládní organizace, které mají na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu. Vůdce KLDR Kim Čong-un kromě toho vyzval parlament země k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na státní média.

Severokorejská agentura KCNA v úterý uvedla, že rozhodnutí zrušit příslušné vládní úřady, které se zabývají dialogem a spoluprací s jižním sousedem, bylo přijato na pondělní schůzi parlamentu země. Podle státních médií budou uzavřeny tři takové agentury.

ČTĚTE TAKÉ: Svět je má za „lůzry z pouště“. Hútíové jsou však tvrdým protivníkem s moderním arzenálem

Během proslovu před severokorejskými poslanci Kim obvinil Jižní Koreu a Spojené státy ze zesilování napětí v regionu. Prohlásil, že pro KLDR už nadále není možné usilovat o usmíření a mírové znovusjednocení s Jižní Koreou.

Kim parlament vyzval, aby na příštím zasedání do ústavy zanesl definici Jižní Koreje coby „nepřátelskou zemi číslo jedna“. Soul podle něj usiluje o zhroucení severokorejského režimu a sjednocení pohlcením.

„Nechceme válku, ale nemáme v úmyslu se jí vyhýbat,“ citovala vůdce KCNA.

Napětí na Korejském poloostrově je nejsilnější za několik posledních let. Kim vystupňoval předvádění severokorejských zbraní, zatímco Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko posílily společná vojenská cvičení a zostřily strategie jaderného odstrašení.

Koreje jsou od konce korejské války z let 1950-53 formálně stále ve válečném stavu, protože spolu nikdy nepodepsaly mírovou smlouvu.

Tagy: