Němci obnovili kontroly na českých hranicích. Začnou s nimi večer na dálnici do Drážďan

Kontroly na hranicích s Německem

Německo zavádí kontroly na hranicích s Českem

Německo v pondělí večer spustí dočasné stacionární kontroly na hranici s Českem, mimo jiné na dálnici z Prahy do Drážďan. Obnovení kontrol, které budou prozatím trvat deset dní s možným dvouměsíčním prodloužením, předtím oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Dodala, že kontroly budou pružně reagovat na aktuální situaci na hranicích. Důvodem tohoto opatření jsou rostoucí počty azylových žádostí a boj proti převaděčům. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že kontroly mají být namátkové.

„S kontrolami začneme ještě dnes,“ uvedl v pondělí vpodvečer mluvčí spolkové policie z ředitelství v saské Pirně. Řidiči tak musí přinejmenším v pondělí počítat s kontrolami na dálnici A17, která v Sasku navazuje na českou dálnici D8 spojující Prahu s Drážďany. „Kontroly budou na prvním parkovišti za (krušnohorskými) tunely,“ řekl policejní mluvčí o odpočívadle Breitenau.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická nehoda v Německu: Zemřelo sedm lidí, včetně 6letého dítěte, boural vůz s migranty

Faeserová v prohlášení uvedla, že Německo bude usilovat o to, aby kontroly měly co nejmenší dopad na běžný život a přeshraniční dopravu. Přesto je podle německé policie nutné při cestách do Německa počítat se zpožděními.

„Kontroly budou probíhat v namátkovém režimu, podobně, jako my kontrolujeme hranice se Slovenskem. Cílem je – stejně jako u nás – efektivní boj proti převaděčům. Jde o další důkaz, že Evropa potřebuje funkční společné řešení ochrany vnějších hranic,“ napsal na sociální síti X český ministr vnitra Rakušan.

Faeserová dlouhodobě čelila tlaku opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), policejních odborů DPolG a premiérů Saska, Braniborska a Hesenska, aby na hranicích s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem zavedla stacionární kontroly po vzoru těch s Rakouskem, které už fungují. Kontroly na bavorsko-rakouském pomezí nejsou po celé délce hranice, ale pouze na vybraných místech.

Ministryně vnitra dosud rozšíření stacionárních kontrol odmítala a takovou ostrahu označovala za nástroj poslední možnosti. Nyní se německá vláda podle webu Welt.de po dlouhém váhání rozhodla, že úseky se stacionární hraniční kontrolou rozšíří i na zmíněné tři země, a to i v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Policie se totiž obává, že by s migranty mohli do Německa proniknout i teroristé.

V Německu od ledna do konce září požádalo o azyl přes 233 tisíc lidí a podle kritiků není vyloučeno, že bez zásahu by jich do konce roku mohlo být až 400 tisíc. Problémem se v posledních měsících stala nejen rakouská, ale také česká, polská i švýcarská hranice. Za letošní rok už zaznamenala policie asi 98 tisíc případů nelegálního vstupu do Německa, za celý loňský rok jich přitom bylo 92 tisíc.

Do řešení migrační krize se nyní vložil i spolkový kancléř Olaf Scholz, který minulý týden v pátek jednal s šéfem opoziční CDU Friedrichem Merzem a se zástupci spolkových zemí. Schůzka posloužila k výměně názorů a ujasnění postojů, protože kancléř usiluje o celoněmeckou dohodu, která by pomohla migraci zvládnout.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Návrat pogromů a přenesení války do Evropy? Na domech židů v Německu se objevují hvězdy

Tagy: