Němci s Leopardy naštvali Rusko. Bundestag může být naším cílem, křičí Putinův muž

Kyjev se dočká kýžené těžké techniky, na Ukrajinu totiž zamíří tanky Leopard 2A6. Německá vláda nakonec pod tlakem jiných mocností schválila odeslání 14 kusů těchto obrněnců Ukrajincům. Představitelé Moskvy se proti tomu bouří. Propagandisté v prokremelských médiích nešetřili drsnými a burcujícími výroky. Rusové začali otevřeně mluvit o bombardování Německa. Dokonce padla i myšlenka, že by Kreml na německý parlament měl rovnou odpálit jaderné hlavice.

Ruské představitele a propagandisty rozlítilo oznámení německého kancléře Olafa Scholze, který rozhodl o vyslání tanků Leopard 2A6 na pomoc Ukrajině.

Jeden z nejviditelnějších představitelů ruské propagandy, Vladimir Solovjov má za to, že díky pomoci z Berlína můžou Rusové pálit přímo na Německo. „Německé tanky, které se objeví na Ukrajině, rozhodně znamenají, že můžeme považovat německé území, jejich vojenské základny a jiná místa za legitimní cíle,“ prohlásil ve svém pořadu na ruské televizi Rossija-1.

Solovjov kromě toho také začal tepat čerstvě jmenovaného německého ministra obrany Borise Pistoria. „Pistorius vejde do historie jako imbecil, který učinil z Německa zónu přímé destrukce,“ řekl ve vysílání ruský moderátor a dodal, že stejný díl viny mají i kancléř Scholz společně s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou. „Němci budou vědět, jaké nové nacistické vůdce si zvolili a přivedli k moci,“ pronesl dále Solovjov.

Ještě drsněji promluvil šéf Moskevského institutu pro Blízký východ Jevgenij Satanovskij, který je rovněž považován za jednu z hlásných trub ruské propagandy. „Mám k tomu přirozenou reakci. Sovětský svaz v roce 1941 bombardoval Berlín. A tohle je pro mě signál, že Reichstag či Bundestag (německý parlament, pozn. red.), který nahradil Reichstag (parlament třetí říše Adolfa Hitlera, pozn. red.) by už zkrátka neměl stát,“ řekl Satanovskij.

Nemá však na mysli běžné bombardování. Uchýlil by se zřejmě k mnohem ničivější variantě, když řekl, co by si na místě Bundestagu sám představoval: „Rovná, lehce radioaktivní, roztavená půda.“

Po Leopardech touží i Češi

Tanky, které Německo poskytne, budou ze zásob německé armády. Výcvik ukrajinských tankistů v Německu začne v brzké době. Součástí německého balíku pomoci budou i logistické služby, údržba a potřebná munice.

„Rozhodnutí poskytnout tanky Leopard Ukrajině je velký krok k zastavení Ruska,“ reagoval na rozhodnutí Berlína polský premiér Mateusz Morawiecki. Jednou ze zemí, která chce leopardy Ukrajincům poskytnout, je právě Polsko. Konkrétně chce svému východnímu sousedovi poslat 14 kusů bojových tanků německé výroby.

Časem by tanky Leopard mělo dostat i Česko či třeba Slovensko. Mají je obdržet jako náhradu za své tanky sovětské výroby, které země odeslaly na pomoc Ukrajincům.

Tagy:
válka Vladimir Putin Německo Berlín Ukrajina Rusko Kyjev jaderná hlavice Parlament České republiky Německý spolkový sněm ruská invaze na Ukrajinu Leopard 2 Vladimir Sergejevič Solovjov