Ukrajinci přiznali ztrátu Soledaru. Úkol jsme splnili a okupanty vyčerpali, zní z armády

Ukrajinská armáda poprvé oficiálně potvrdila, že ztratila kontrolu nad Soledarem. Informoval o tom mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj. Kdy přesně se obránci z města nedaleko Bachmutu stáhli, neuvedl. Podle dřívějšího hodnocení zahraničních odborníků k tomu mělo zřejmě dojít na přelomu poloviny ledna

„V zájmu zachování životů našich lidí se ukrajinská armáda stáhla ze Soledaru a zakotvila na předem připravených pozicích,“ řekl Čerevatyj podle agentury Unian s tím, že ukrajinské jednotky splnily svůj úkol. „Nedovolily Rusům prolomit frontovou linii ve směru na Doněck, vstoupit do týlu a poté se dostat do operačního prostoru. Zničili jsme mnoho živé síly a vyčerpali našeho nepřítele,“ doplnil mluvčí.

Podle něj byla frontová linie vyrovnaná – nedošlo k žádnému obklíčení ani zajetí ukrajinských vojáků. „Tohle je válka a každý vojevůdce se rozhoduje s ohledem na maximální prospěch svých vojáků. Nemůžeme si dovolit takový luxus, jakým disponuje náš nepřítel, který vrhá své vojáky na jatka. Snažíme se manévrovat, střílet a používat taktiku malých skupin, abychom okupanty co nejvíce vyčerpali,“ doplnil Čerevatyj.

Kdy přesně se Ukrajinci z města stáhli, neřekl. Podle britské vojenské rozvědky k tomu s velkou pravděpodobností došlo nejpozději v pondělí 16. ledna.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytí Soledaru, který leží 20 kilometrů severovýchodně od Bachmutu, již 13. ledna. Psal to ruskojazyčný web BBC. Ukrajinský generální štáb však tehdy informaci popřel a uvedl, že tam stále probíhají boje.

„Boje se odehrávají v samotném městě. Informace o tom, že se ukrajinské síly stáhly ze Soledaru, není pravdivá. Boje tam pokračují,“ líčil před několika týdny Čerevatyj. Ovšem s tím, že nepřítel tam má převahu, jelikož k Soledaru vrhnul maximum svých sil. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová následující den uvedla, že noc v Soledaru byla „horká“ a boje pokračovaly.

Tagy: