Německé krávy mají tučnější mléko, vysvětlují výrobci dražší máslo v Česku. Výborný nevěří

Kráva v kravíně

Proč je německé máslo levnější?

Potravinářská komora České republiky přišla s nečekaným vysvětlením cenových rozdílů českého a německého másla. U sousedů je podle ní levnější i proto, že tamní krávy dojí tučnější mléko než tuzemské, na výrobu másla je ho proto potřeba méně. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) argumenty výrobců odmítá. Podle agrárních expertů hraje roli v tučnosti mléka mimo jiné složení stravy.

Krávy na farmách v České republice mají průměrnou tučnost mléka okolo 3,8 procenta na litr, někteří chovatelé se ji přitom pokoušejí podpořit i skladbou krmení. „Kukuřičná siláž, vojtěšková senáž, seno, nějaké vitamíny, to si pak každý chovatel řeší podle svých možností,“ popsal možnosti stravy pro dobytek Karel Horák, chovatel z jedné ze středočeských farem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vejce zdražují, nepomohlo ani snížení DPH u potravin. V Polsku o moc levnější nejsou

České dojnice podle potravinářů pokulhávají za kolegyněmi z Německa, což ovlivňuje i cenové rozdíly mezi máslem na obchodních pultech u nás a u sousedů. „Na cenu másla má vliv nejenom energie, ale i surovina, v Německu je obecně daleko vyšší obsah tuku, zhruba o 0,2 procenta, což je hodně,“ sdělila CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.

Tento rozdíl prý znamená, že německá mlékárna na výrobu másla potřebuje méně mléka. Vysvětlení ovšem nepochodilo u ministra zemědělství. Podle něj se producenti pouze vymlouvají, podobně jako před časem na drahé energie. „Poměrně velké množství českého mléka se dodává do německých mlékáren. Máslo se samozřejmě potom vyrábí z nějakého mixu, takže tohle je lichý argument,“ reagoval ministr Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle agrárního analytika Petra Havla je možné situaci zlepšit změnami v zemědělství: „Bylo by možné změnit strukturu plemen chovaných na mléko a další věcí je zamyslet se nad skladbou krmných směsí.“ Chovatel Horák však věří, že „máslo na hlavě“ mají obchodní řetězce. „Ty velké řetězce si v Německu nedovolí mít tak velké přirážky, jaké si dovolí v Česku,“ řekl.

Nad rozdílnou cenou kroutil před časem hlavou i premiér Fiala. „Máslo u nás stálo o více než třetinu více než to máslo, co jsem koupil v Německu,“ popsal loni na podzim ve videu. Zástupci supermarketů se ovšem brání, že máslo nejčastěji prodávají ve slevové akci, tedy často i se zápornou marží.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nový trik obchodních řetězců? Uvádějí ceny v haléřích jako důkaz, že promítly snížení DPH

Tagy: