Německo zvažuje zákaz cestování, dokonce hodlá zastavit letecký provoz

Německá kancléřka Angela Merkelová a spolkový ministr vnitra Horst Seehofer se shodují na drastickém omezení cestování do Německa. Vyústit by mohlo až v zastavení leteckého provozu. Důvodem jsou šířící se mutace koronaviru. Informoval o tom nejčtenější německý deník Bild.

Oba politici si o víkendu telefonovali a Seehofer předkládal možné scénáře. „Proč bychom nemohli zakázat cestování?“ citoval Bild Merkelovou po jedné z telefonických konferencí. Německé kancléřství tak hodlá reagovat a ještě zpřísnit evropská nařízení proti šíření nemoci COVID-19. A to především z oblastí, odkud mutace virů pocházejí a kde se také nejvíce šíří.

„Nebezpečí, které představují četné virové mutace, vyžaduje, abychom také přemýšleli nad drastickými opatřeními a diskutovali o nich ve vládě. To zahrnuje mnohem přísnější hraniční kontroly, zejména na hranicích vysoce rizikových oblastí, ale také omezení leteckého provozu do Německa, a to téměř na nulu. Stejně jako to v současné době dělá Izrael, aby zabránil zavlečení mutace do země. Lidé, kteří v Německu podstupují přísná omezení, očekávají, že jim poskytneme nejlepší možnou ochranu před explozí v počtu infekcí,“ uvedl ministr vnitra Seehofer v rozhovoru pro Bild.

Ministry znepokojuje obzvlášť to, že letecké společnosti nedodržují přísná protikoronavirová pravidla. Šestnáct z nich porušilo předpisy pro vstup do Německa až 250krát za jediný den. Jde například i o povinné testování personálu zahraničních letadel.

Německá policie krtizuje stále rostoucí počet porušování karanténních povinností. Policisté zveřejnili také jeden případ z tohoto týdne: Britský občan měl po vstupu do země pozitivní výsledek na koronavirus a byl umístěn do karantény v hotelu. Když se úředníci pokusili zkontrolovat jeho hotelový pokoj, byl prázdný a Brit zmizel...

Tagy: