Pendleři z Česka čekají v mnohakilometrových kolonách, aby mohli do práce v Německu

Německo pendleři

Pendleři čekají na hranicích

Pendleři z Česka, kteří míří za prací do Německa a Rakouska, tráví hodiny v kolonách před hraničními přechody kvůli přísnějším pravidlům ze strany sousedních států. Například při cestě do Bavorska potřebují absolvovat jeden test na covid každých 48 hodin. Situaci na hranicích sleduje i reportér CNN Prima NEWS Tomáš Polák, který navštívil jedno z testovacích center. Lidé si stěžují, že čekají od rána už více než tři hodiny.

Front na hranicích si všímá i německá agentura DPA s odvoláním na informace poskytnuté policií. Při vstupu do Bavorska, jedné ze dvou spolkových zemí, které sousedí s Českem platí od neděle pravidlo jednoho testu za 48 hodin.

Dlouhé kolony se týkají přechodů v Horní Falci, severovýchodní části Bavorska. Ve Waldmünchenu, na české straně jde o přechod Lísková, bylo asi 300 vozidel, v pohraničním městě Furth im Wald – Folmava kolem 400 a tvořila frontu dlouhou zhruba tři kilometry, sdělil německý policejní mluvčí. Dodal, že počet vozů, a tím i dopravní zácpa neustále narůstají a fronta se už podle něj táhne až do České republiky.

„Mobilní centrum na hraničním přechodu Pomezí nad Ohří – Schirding otevřelo již ve čtyři hodiny ráno, okamžitě se začaly tvořit fronty. Kolem půl osmé ráno jich (vozidel) tam čekalo zhruba sto. Řidiči říkají, že čekají více než tři hodiny,“ popisuje z místa reportér CNN Prima NEWS Tomáš Polák a doplňuje: „Mají však výhodu proti tomu, jak to vypadalo v neděli odpoledne, protože toto místo je tzv. drive-in, což znamená, že mohou čekat v autě a nemusejí při minus devíti stupních, které tady momentálně jsou, čekat ve frontách venku.“

To je však v rozporu s informacemi, které bavorská policie poskytla německé tiskové agentuře. Ta cituje mluvčího tamní policejní stanice: „Předpokládám, že většina dojíždějících již byla o víkendu testována, a proto nemají žádný problém.“

Testovací centrum by mělo zůstat otevřené, dokud bude potřeba. Souběžně s ním funguje i to na německé straně, které je však v provozu až od šesti hodin ráno.

Německo minulý týden zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí a zpřísněná opatření pro cesty z Česka do Německa vstoupila v platnost o půlnoci ze soboty na neděli.

K podobnému kroku sáhlo také Rakousko. Podle dopravního zpravodajství Radiožurnálu stály automobily na přechodu ve Znojmě ve čtyřkilometrové koloně.

Tagy: