Záběry bitky na německém gymnáziu: Učitel chtěl zastavit žákovu oslavu Hamásu, dostal kopanec

Mladík s palestinskou vlajkou

Odveta Izraele za napadení

Na berlínském gymnáziu došlo ke sporu mezi 14letým žákem, který se na školním dvoře zahalil do palestinské vlajky, a 61letým učitelem, jenž ho chtěl zastavit. Do hádky se vložil další 15letý student, který dal učiteli hlavičku. Pedagog ho v obraně udeřil plochou rukou do hrudníku, načež sám obdržel kopanec do břicha. O incidentu informovala německá policie. Podle deníku Berliner Morgenpost byla obvinění z napadení vznesena jak proti mladíkovi, tak proti učiteli. Na sociálních sítích se objevilo i video z útoku.

Škola kvůli incidentu zřídila krizový tým a připravuje třídní konferenci. Oba žáci byli do konce týdne z vyučování vyloučeni a jejich chování se vyšetřuje. „Ve škole nebudeme tolerovat schvalování teroristických útoků na Izrael,“ stojí v oficiální zprávě školní správy. Ta chce disciplinárně prověřit i postup učitele, protože zaměstnanci instituce mají zapovězeno reagovat agresivně a s použitím násilí, uvedl deník Berliner Morgenpost.

Incident se stal ve škole v berlínské čtvrti Neukölln, kde v noci na neděli několik desítek lidí oslavovalo útok Hamásu a provolávalo hesla proti Izraeli. Policie akci rozpustila. Již v sobotu odpoledne zde několik lidí s palestinskými vlajkami rozdávalo kolemjdoucím sladkosti na oslavu akcí Hamásu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejpřekvapivější útok za 50 let. Zrno shrnul dění v izraelsko-palestinském konfliktu

Německý kancléř Olaf Scholz v nedělním projevu varoval před oslavami útoků Hamásu proti Izraeli. Řekl, že takové chování v ulicích Německa nestrpí. Země z preventivních důvodů posílila ostrahu židovských objektů na svém území. Poslankyně za vládní Zelené mezitím vyzvala spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou, aby prověřila fungování propalestinských spolků. Podobný požadavek vyslovil předseda Ústřední rady Židů v Německu Josef Schuster, podle kterého je nutné zjistit, zda nejsou některé spolky v Německu napojené na Hamás.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Gaze hrozí humanitární katastrofa, varoval Peksa. Zemřít mohou desetitisíce Palestinců, říká Drulák

Tagy: