Nejpřekvapivější útok za 50 let. Zrno shrnul dění v izraelsko-palestinském konfliktu

Izraelsko-palestinský konflikt.

Zrno o Izraelsko-palestinském konfliktu

Útok Hamásu na Izrael začal v sobotu ráno. Palestinci vtrhli na území Izraele, oslepili bezpečnostní zařízení a zničili nebo ukořistili těžkou bojovou techniku izraelské armády. Následně došlo k masakru na hudebním festivalu, který si vyžádal nejméně 260 životů. Dosavadní dění v Izraelsko-palestinském konfliktu shrnul vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, zároveň připomněl 50 let starý úder a nabídl srovnání.

V sobotu v půl sedmé ráno začal salvami raket útok Hamásu na Izrael. „Šlo o nejpřekvapivější a nejděsivější útok na Izrael od Jomkipurské války v roce 1973. Je to takřka na den přesně 50 let od tohoto překvapivého úderu na Sinaj, který zastihl izraelskou armádu nepřipravenou,“ připomněl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Krátce po salvě raket pronikli bojovníci Hamásu pěšky, na motocyklech, na člunech, a dokonce i na paraglidech přes hraniční zátarasy do Izraele. „Pomocí dronů a dalších prostředků se jim podařilo oslepit elektronické bezpečnostní zařízení, vyřadit radary a proniknout na území Izraele, přičemž poškodili, zničili, nebo ukořistili těžkou bojovou techniku izraelské armády,“ popsal Zrno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní izraelská protiraketová obrana. Podívejte se, jak funguje systém Iron Dome

Palestinští ozbrojenci pronikli celkem do devíti osad, největší z nich je město Sderot. „Ozbrojenci zabíjeli muže, ženy a děti. Ty, kteří přežili, odtáhli do Pásma Gazy a ukazovali je běsnícímu davu,“ sdělil Zrno.

Patrně nejděsivějším místem se stal hudební festival u kibucu (označení pro zemědělskou, ale také průmyslovou osadu, pozn, red.) Reim, kde byly tisíce lidí. „Desítky prostřílených aut, kterými se zoufalí účastníci festivalu pokoušeli dostat do bezpečí, ukazují, jaký horor se tam odehrával,“ podotkl Zrno. Záchranáři identifikovali zatím 260 těl a jde o nejhorší jednotlivý teroristický útok v Izraeli od roku 1978, kdy Palestinci v takzvaném masakru na pobřežní silnici postříleli 38 lidí cestujících v autobusu mezi Tel Avivem a Haifou.

Izraelská vláda vyhlásila výjimečný stav, povolala záložníky a začala bombardovat cíle v Gaze. Stále ale plně nevyčistila všechny oblasti v Izraeli a bojuje se na osmi místech. Mluvčí izraelských bezpečnostních složek Richard Hecht sdělil, že boj je těžší, než očekávali.

Izraelská vláda mezitím čelí nepříjemným otázkám. Jak je možné, že bezpečnostní složky a tajné služby nic netušily o připravované akci takového rozsah? Jak je možné, že na místě nebyl dostatek vojáků? Jak je možné, že v řadě obcí čekali lidé až 6 hodin, než přijela armáda? „To vše může znamenat konec izraelského premiéra Benjamina Netanjahua,“ řekl Zrno.

Gaza je hustě osídlená 41 kilometrů dlouhá a zhruba 6 kilometrů široká oblast. Na území 360 kilometrů čtverečních žijí dva miliony osob. Pro srovnání – Praha má rozlohu téměř 500 kilometrů čtverečních a žije v ní 1,3 milionu lidí.

Tagy:
armáda Izrael Hamás Sinaj izraelsko-palestinský konflikt Gaza Matyáš Zrno jomkipurová válka Richard Hecht