Němečtí hasiči se snažili odlepit klimatického aktivistu ze silnice. Ječel a nadával jim

Bouřlivé reakce na sociálních sítích vyvolávají záběry zachycující vyprošťování ekologických aktivistů ze skupiny Poslední generace (Letzte Generation), kteří se rozhodli dlaněmi přilepit k vozovce. Jeden z protestujících zasahujícím hasičům nadává a na jejich práci reaguje podrážděně. Klimatické demonstrace tento týden opět ochromily dopravu v řadě německých měst. Aktivisté potrápili především řidiče v ulicích Berlína, Lipska či Drážďan, provoz omezili taktéž na německých letištích. Vedení měst a zasahující policisté si však spolu se záchranáři na nějakou dobu oddechnou, jelikož skupina v sobotu přešla do ohlášené třítýdenní letní přestávky, kdy neplánuje žádné akce.

V Berlíně zablokovali aktivisté například bulvár 17. června v centru města mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem, kde se několik z nich rozhodlo přilepit se k silnici. K protestům došlo i u hlavního železničního nádraží německé metropole. Ekologická skupina rovněž zkomplikovala dopravu do centra v Drážďanech. Na severu Lipska pak blokádou vsedě zastavila provoz na jednom z hlavních silničních tahů.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Skandál na Wimbledonu. Klimatičtí aktivisté vzali kurt útokem, zápas musel být přerušen

Záběry, které nyní kolují sociálními sítěmi, zachycují hasiči vybavené dláty a kladivy, s nimiž vyprošťují demonstranty přilepené k vozovce. Jeden z aktivistů je značně rozhořčený, naštvaně hází čepicí o zem a členům hasičského sboru nadává. Jiný úpí bolestí. „Členové skupiny Letzte Generation jsou jednoduše asociální,“ uvedl uživatel, který video zveřejnil.

Někteří demonstranti měli během pátečních akcí na obličejích masky kancléře Olafa Scholze, ministra dopravy Volkera Wissinga nebo ministra hospodářství Roberta Habecka. Chtěli tak poukázat na to, že vláda podle jejich mínění jedná příliš pomalu a neaktivně v problematice ochrany klimatu.

Ve čtvrtek klimatičtí aktivisté blokovali rolovací plochu letišť v německých městech Hamburk a Düsseldorf. Letiště v Hamburku kvůli tomu bylo nuceno přerušit provoz. Vedení leteckého uzlu v Düsseldorfu následně sdělilo, že provoz byl výrazně narušen. Německá vláda akci tvrdě kritizovala.

Nespokojenost s blokádami roste i mezi řidiči, kterým dochází trpělivost. Ve středu ve Stralsundu ztratil nervy řidič kamionu, který se snažil ze silnice odtáhnout dva demonstranty, navíc jim hrozil pěstí. Spor se vyhrotil poté, když chtěl pokračovat v jízdě, ale aktivista si opět před nákladní vůz sedl. Řidič do něj vozem vrazil a tlačil ho před sebou asi dva metry. Podobný incident se nedávnou odehrál také v Halle, kde řidič dodávkou vytlačil jednoho z aktivistů z jízdního pruhu. Násilné spory jsou hlášeny mimo jiné i z Berlína.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Útok na Monetův obraz za miliardy. Aktivistky potřísnily plátno rudou, pak se k němu přilepily

Tagy:
Drážďany Německo Berlín demonstrace doprava Hamburk Lipsko protesty Düsseldorf Letzte Generation klimatičtí aktivisté Poslední generace