Nemoc Vláďovi vzala nohu, na druhé přišel o prsty. Upravené auto mu může změnit život

Závažné onemocnění změnilo Vladimírovi Dubovému z Ostravy život. Dříve aktivní, pracující člověk, který pomáhal ostatním a kultivoval společnost na Ostravsku, se musel naučit žít bez jedné nohy. Tu mu lékaři v důsledku nemoci amputovali nad kolenem. Později se jeho trápení prohloubilo, a to když přišel o všechny prsty na druhé noze. Ztratil práci, starým vozem nikam jezdit nemůže a je odkázán na invalidní vozík. To však chtějí změnit Vladimírovi přátelé, kteří založili na stránkách Donio sbírku. Má mu pomoci získat speciálně upravené auto, s nímž by byl opět soběstačný.

„S Vláďou se dobře známe již roky, oba jsme občansky aktivní. Nemoc si však nevybírá podle zásluh o naše svobody a demokracii. Napřed Vláďa přišel kvůli závažnému onemocnění o nohu nad kolenem, kvůli čemuž ztratil dosavadní práci. Později Vláďovi lékaři odřezali všechny prsty na druhé noze. Už nikam nemůže jezdit starým autem a jako donedávna velmi aktivní člověk je odkázán pouze na invalidní vozík,“ přiblížil na platformě Donio Vladimírův kamarád Jaromír.

ČTĚTE TAKÉ: Hvězda Lásky nebeské trpí únavovým syndromem: Jako by mě někdo mlátil paličkou po hlavě

Společně s dalšími přáteli se rozhodl Vladimírovi pomoci, a proto na stránkách Donio založil sbírku. Ta má za cíl vybrat dostatečný finanční obnos na nákup speciálně upraveného vozu, který bude disponovat nakládací rampou pro řidiče na vozíku, otočným sedadlem řidiče a kompletním ručním řízením.

Dostane dotaci, ta však nestačí

„Vláďa naštěstí neztrácí čas a hned po poslední operaci dal veškerou energii do vyřízení dotace od úřadu práce na vůz, který se mu podaří získat, ve výši 200 tisíc korun,“ líčil Vladimír. Jenže vše má své podmínky. „Auto musí jezdit minimálně sedm let. Jen samotná úprava běžného auta pro handicapovaného však může vyjít na 150 tisíc. Vláďa s kamarádem tak začal hledat ojeté vozidlo, které by již potřebné úpravy mělo, a navíc aby podle parametrů vydrželo jezdit minimálně dalších sedm let,“ pokračoval kamarád.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi si čím dál častěji z ciziny vozí exotické nemoci. Pomůže i repelent na letišti, uvedl Maďar

Ceny starých ojetých vozů s úpravou pro handicapovaného začínají na zhruba 550 tisících korunách. „Úřad práce Vláďovi poskytne 200 tisíc korun, a tak je cíl sbírky stanoven na 400 tisíc korun. Z této částky se podaří pořídit dostatečně vhodné auto, které Vláďovi umožní dostat se samostatně za lékařem, prací, nákupy či přáteli. Nemusel by se jen pohybovat na vozíku a žádat ostatní o pomoc,“ přiblížil Jaromír cíl sbírky.

V případě, že by se vybrala částka nižší, musel by si Vladimír pořídit starší auto s více najetými kilometry. „To ho bude následně stát více na nutných opravách, na což nemusí mít dostatek peněz, a opět by zůstal jen na vozíku,“ dodal kamarád s odkazem na stinnou stránku nedostatečné pomoci. Naopak v případě, že by se podařilo vybrat peněz více, využil by je Vladimír na nákup novějšího a kvalitnějšího vozu. „Děkujeme všem za příspěvek v jakékoliv výši, a tedy pomoc Vláďovi v jeho nelehké životní situaci,“ dodal Jaromír.

Pokud i vy chcete Vladimírovi pomoci být opět soběstačným, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na stránkách Donio.cz.

Tagy: