Nemocnice ze Zemana hodného beránka neudělala. Fialu čekají veselé časy, říká expert

Petr Fiala a Miloš Zeman

Budoucího premiéra Petra Fialu (ODS) čekají zřejmě s prezidentem Milošem Zemanem veselé časy, upozorňuje politolog Lukáš Valeš. Podle něj nelze předpokládat, že by nemocniční pobyt udělal z prezidenta hodného beránka. Ve vysílání CNN Prima NEWS dále sdělil, že očekává střety především kolem personálního obsazení vlády a otázek zahraniční politiky.

„Vztahy Petra Fialy a Miloše Zemana zatím můžeme označit za korektní. Domnívám se, že jak známe prezidenta republiky, tak ani nemocniční pobyt z něj neudělá milého beránka, který přestane aktivně zasahovat do české politiky. Být panem Fialou, trochu bych se bál,“ sdělil Valeš.

Zemanova aktivita bude zřejmě podobná, jako jsme pozorovali u předchozí vlády. „Viděli jsme, že prezident zasahoval především ohledně jmenování ministrů za ČSSD a také v zahraniční politice. Minimálně stejně agilně, když mu to zdraví dovolí, si bude počínat i nadále. Takže si myslím, že Petra Fialu čekají s Milošem Zemanem ještě veselé časy,“ vysvětlil politolog.

Vadit by mu mohl například možný ministr zahraničí za Piráty Jan Lipavský. „Jsem přesvědčen, že vznese připomínky, ale jestli bude tlačit, aby ty lidi nejmenoval, v tuhle chvíli nevíme. Určitě mu nebude vyhovovat pan Lipavský na pozici ministra zahraničních věcí mimo jiné kvůli rozdílným pohledům na stát Izrael,“ sdělil Valeš.

K prezidentově pátečnímu výstupu se vyjádřil také sociolog Jan Herzmann. „Vypůjčil bych si slova pana předsedy Fialy, že je to ten starý Zeman v tom nejlepším slova smyslu. Sice byl o něco málo agresivní, než býval, ale slyšeli jsme hlas, na který jsme zvyklí. Myslím, že nově vznikající vládní koalice už bezesporu s Milošem Zemanem počítá a je ráda, že se to tak vyvíjí a že cesty k vytvoření nové vlády budou standardní,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: