Nemůžeme Ukrajince nutit na frontu, odmítli Lipavský i Bžoch nápad TOP 09

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a poslanec ANO Jaroslav Bžoch

Jan Lipavský, Jaroslav Bžoch

Vydávání Ukrajinců z Česka na frontu není reálné. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS se na tom shodli ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a poslanec Jaroslav Bžoch (ANO). Podle šéfa české diplomacie nemůžeme nikoho nutit nastoupit do armády, protože to nedovolují mezinárodní smlouvy. Politik ANO uvedl, že případná shoda na daném tématu by musela přijít v rámci celé Evropské unie.

Téma, které jako první v Česku zmínil poslanec Ondřej Kolář (TOP 09), nemá podle Lipavského reálné řešení. „Politicky to otevřel náš koaliční partner, nicméně nepředstavil žádné konkrétní řešení. Jsem zvědavý, jestli s nějakým přijde,“ řekl Lipavský v Partii Terezie Tománkové.

ČTĚTE TAKÉ: Spojování Babiše s Ruskem je trefné, míní Lipavský. Hanebná antikampaň, oponoval Bžoch

Zatím ale není schopen odhadnout, jak přesně se české úřady v budoucnu rozhodnou. „Na druhou stranu Česko nemůže nikoho fyzicky vrátit například prostřednictvím vyhoštění, když bychom věděli, že má jít do armády,“ sdělil šéf české diplomacie.

Česku to navíc nedovolují ani mezinárodní úmluvy, uvedl dále Lipavský s tím, že stačí, když bude Západ dostatečně vojensky podporovat Ukrajinu a udělá vše pro to, aby se úspěšně ubránila ruské agresi.

„Nikdo si nedokáže představit, že bychom lidi, kteří uprchli z Ukrajiny před válkou nebo už jsou zde zabydleni, posílali násilím na frontu. To je podle mě nereálné,“ řekl k tomu poslanec Bžoch. Podle něj to je také věc morálních hodnot.

Pokud by k tomu mělo dojít, musela by se na tom podle Bžocha najít shoda napříč Evropskou unií. Ukrajinští uprchlíci totiž nepobývají pouze v České republice, ale také v jiných zemích.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jurečkova superdávka pod ostrou palbou kritiky: Cupují ji ministerstva, ČNB i Nejvyšší soud

Tagy: