Nová posila pro plzeňské psovody. Jak probíhá výcvik policejního psa?

Nová posila plzeňských psovodů

Plzeňští psovodi mají novou posilu do svého týmu. Stal se jí ani ne tříměsíční Uxík, štěně belgického ovčáka. Teď se učí první povely, před sebou však má ještě spoustu práce. Do aktivní služby bude připraven až za dva roky.

Uxus ke svému novému pánovi přišel před třemi týdny, zvíře je určeno pro všestrannou kynologii. Zatím vesele běhá a se všemi se mazlí. Jednou ale bude vyhledávat pachatele trestných činů nebo určovat pachové stopy. „V současné době u Uxíka probíhá základní socializace. To znamená, že s ním jezdíme v hromadné dopravě, v podstatě se seznamuje s dopravními prostředky,“ vysvětlil psovod. „Teď spolu trávíme každý den, chodí se mnou běhat, po městě,“ dodal.

Uxíkovi je necelých 11 týdnů. První zkoušky ho čekají v 18 měsících. „Pokud všechno dobře dopadne, měl by dostat platnou kategorii,“ řekl psovod.

Zvíře má staršího kolegu, tříletého Fuzzyho, který je také belgický ovčák. „Je to běžná záležitost, že má kolega staršího pejska a v určitém věku k sobě dostane malé štěně na převychování,“ pokračoval psovod.

Stanislav Beníšek vycvičil celou řadu služebních psů. Kynologii v Západočeském kraji vedl téměř 20 let. Výchova čtyřnohých společníků se prý od dob, kdy působil u policie, velmi změnila. „Dneska hodně potřebujeme psy, kteří by se rychle zaklimatizovali. A aby to byli takoví psi, kteří když budou vysláni, tak jejich smělost bude kvalitní,“ vysvětlil Beníšek.

Služební psi byli výrazně agresivnější

Podle Beníška byli kdysi služební psi výrazně agresivnější. „Já jsem přítelem ochranných náhubků. Dříve byla povinnost, aby policejní psi ochranné náhubky nosili. Dnes je to tak, jak to je, a proto je těch průšvihů, kdy jsou lidé pokousaní, daleko víc, než bylo dřív,“ dodal Beníšek.

Zejména u služebních psů je tak velmi důležitý každodenní výcvik a neustálé procvičování povelů. Policisté proto svým parťákům často věnují nejen čas, kdy jsou ve výkonu služby, ale starají se o ně nepřetržitě.

Tagy: