Není káva jako káva: Pražírna CrossCafe v Plzni denně zvládne i půl tuny zrnek

Zajít si na dobrou kávu patří nejen k současným trendům. Je to pravidelný a nebojíme se říct také nezbytný rituál v životě mnoha z nás. Zkušení milovníci skvělé kávy ale vědí, že není jedna jako druhá. Pokud totiž máme možnost vychutnat si menší či větší šálek čerstvě upražené kávy, jedná se o zážitek, který je o několik úrovní výše. A právě ten nově nabízí kavárna CrossCafe v Plzni.

Byla jedna kavárna, ale nebyla to obyčejná kavárna – měla vlastní pražírnu!

Pro milovníky kávy z Plzně a okolí je to bezesporu dobrá zpráva. CrossCafe, které je v hlavním městě západních Čech doma, neboť právě odtamtud se celá síť rozšířila do zbytku republiky, v něm otevřelo vlastní pražírnu. Ta slibuje zákazníkům ještě větší požitek z každého doušku.

„Díky pražení kávy pod vlastní střechou získáme naprostou kontrolu nad celým procesem, od výběru zeleného zrna až po šálek skvělé kávy, který hostům naservírujeme v kavárně nebo si jej zákazník z naší kávy připraví doma,“ popisuje ředitel CrossCafe Pražírna a CrossCafe original David Štangler.

Ještě více kávy

Pražírna podle Davida Štanglera byla nezbytným krokem na cestě neustálého zlepšování kvality. „Hlavní motivací jsou hosté našich kaváren. Průběžně od nás očekávají stále vyšší kvalitu produktů i služeb. Kvalita naší kávy se přitom díky pražírně posune hned v několika úrovních,“ vysvětluje David Štangler.

Zásadní roli hraje fakt, že v šálku se káva ocitne v ideální kondici, tedy v rozmezí od 14 do 45 dnů po upražení. Zároveň bude snadnější vybrat vhodný chuťový profil kávy, ať už z hlediska sezonnosti, nebo kvality zrna.

Pražírnu společnost CrossCafe vede do docela nových vod kávového byznysu. Bude samozřejmě dodávat kávu všem kavárnám svého řetězce, ale také začne postupně nabízet kávy přes e-shop, velkoobchody nebo retail. „Zároveň je CrossCafe Pražírna připravena poskytovat službu privátního pražení. Umíme tedy zákazníkům napražit kávu na míru a pod jejich značkou,“ doplňuje David Štangler z CrossCafe. V neposlední řadě jsou v plánu také prohlídky Pražírny pro veřejnost.

Kde se vzalo, tu se vzalo – kávové zrnko!

Základem Pražírny bude od začátku signature CrossCafe Blend, který už zákazníci z kaváren znají.„Zároveň budeme nabízet další varianty v různých cenových hladinách, ať už se bude jednat o mix arabiky a robusty, nebo mix různých arabik. Dále budeme pražit výběrové kávy podle aktuální sezony a čerstvosti, ale žádná pražírna se dnes neobejde bez kávy z Brazílie, Kolumbie a Etiopie. Budeme se ovšem snažit nabídnout i kávy z méně známých oblastí, jako jsou Kostarika, Tanzanie nebo Ekvádor,“ plánuje spolumajitel CrossCafe Pražírna a hlavní pražič Michal Král. Současně doplňuje, že přestože kávu CrossCafe standardně nakupuje přes mezinárodní velkoobchodní partnery, je důležité vždy být ve spojení i se samotnými producenty kávy.

Srdcem CrossCafe Pražírny je pražička Diedrich CR-35 ze Spojených států amerických, která bude všechny tyto kávové odrůdy zpracovávat. V rámci ČR se jedná o větší velikost pražičky, v mezinárodním kontextu se řadí spíše mezi střední pražičky.

„Zařízení zvládne najednou upražit až 35 kg kávy. Převedeno do konkrétních čísel to znamená, že CrossCafe Pražírna dokáže napražit cca 500 kg kávy denně, tedy 10 tun za měsíc,“ upřesňuje Michal Král.

CrossCafe Pražírna je jen jedna

Zatímco kaváren CrossCafe v Česku přibývá, pražírna zůstane jediná. „CrossCafe Pražírna má dostatečnou kapacitu na to, aby kávou zásobovala celou síť našich kaváren, a zbývá nám ještě dostatek prostoru pro vstup do dalších prodejních kanálů. Momentálně jsme na 20 procentech kapacity produkce, ale plánujeme se dál rozvíjet,“ ujišťuje David Štangler.

CrossCafe Pražírna tak zůstane pouze ve své domovské Plzni, tedy ve městě, kde kavárenská síť CrossCafe v roce 2007 vznikla a kde dnes má také svoji výrobnu i centrálu.

Tagy: