Není vyhráno. Covid je na ústupu, Vánoce ale mohou zase vše zhoršit, varují experti

Nakažených lidí bude podle odborníků přibývat, lockdowny ale podle nich nehrozí.

Epidemie zpomaluje. Jak je to možné?

Covidová pandemie v Česku ubírá na síle. Vyplývá to z dat na stránkách ministerstva zdravotnictví. Epidemiologové si myslí, že za poklesem počtu pozitivně testovaných stojí několik faktorů, příznivý vývoj ale mohou zvrátit Vánoce.

Kromě počtu nakažených klesá i reprodukční číslo R, které spadlo na 0,83. To znamená, že jeden nemocný nakazí v průměru méně než jednu další osobu, což ukazuje na zastavení růstu počtu infikovaných. „Klesá nám i klíčový ukazatel, a to je procento pozitivních mezi vzorky, kdy jsme se pohybovali na čtyřiceti procentech a teď už padáme z 35 na 25 %. Což dokazuje, že nálož v populaci ustupuje,“ řekl epidemiolog Roman Prymula.

Příčin zpomalující se pandemie je podle epidemiologů několik. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za to vděčíme přijatým opatřením, jako je zkrácená otevírací doba restaurací nebo testování ve školách. Experti se s ním v tomto hodnocení úplně neshodnou. „V žádném případě bych neřekl, že je to záležitost vlády. Naše populace se ubrání viru díky očkování,“ namítá biochemik Zdeněk Hostomský.

„Lidé se začali i podvědomě chovat jinak, začali se trochu bát a vyhýbat se větším kontaktům,“ řekl biolog Jaroslav Flegr. „Ano, dávám si větší pozor,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Nestýkáme se tolik s lidmi a pořád u sebe nosím dezinfekci,“ uvedl další respondent.

Podle viroložky Hany Zelené, která patří k poradnímu Anticovid týmu nové vlády, jsme byli poslední dobou svědky přirozeného vývoje. „V posledních týdnech jsme zaznamenali, že se virus šířil masivně napříč populací, takže počet vnímavých osob v populaci ubývá,“ řekla Zelená.

Klesající tendence je zatím vidět i na počtu lidí v nemocnicích, a to i těch s velmi těžkým průběhem nemoci. Zvrat v pozitivním vývoji pandemie může ovšem přinést rychle se šířící varianta omikron a vánoční svátky, kdy se mnohem více setkávají celé rodiny. „Nepředpokládám, že doma lidé budou chodit v respirátorech,“ řekl Prymula.

Tagy: