Airbus letící těsně nad hlavami vyděsil turisty na řeckém ostrově. Proč pilot riskoval?

Přistání na letišti ostrova Skiathos

Airbus letící těsně nad hlavami vyděsil turisty na řeckém ostrově

Opravdu nebezpečně blízko nad hlavami lidí přistál pilot letadla společnosti Wizz Air na řeckém ostrově Skiathos. Zvědavci poryv větru způsobený letounem velmi otřásl, jednoho dokonce srazil na zem. Mělo se jednat o vůbec nejnižší přistání za celou dobu existence letiště.

Ostrovní přistávací dráha na řeckém ostrově Skiathos, která je jen pár metrů od moře, často láká turisty i místní k pozorování dosedajících letadel. Tentokrát ale přistání Airbusu otřáslo i nejostřílenějšími pozorovateli. Překvapil je silný hluk motorů, kvůli poryvu větru ztratila jedna žena pokrývku hlavy a mladá dívka dokonce upadla na zem, informoval britský Daily Mail.

Video mimořádného přistání nahrál minulý týden uživatel GreatFlyer na sociální síť YouTube. Jeden z komentujících vysvětlil, proč se pilot musel uchýlit k tak riskantnímu kousku. Kvůli vysoké teplotě vzduchu a krátké ranveji začalo letadlo klesat k zemi co nejdříve, aby pilot stihl přistát. „Nízkonákladové aerolinky navíc mají striktní časový plán. Další lety by byly zpožděné, pokud by se přehřály brzdy,“ přiblížil dále.

Oblíbená turistická atrakce

Někteří z dalších uživatelů poukazovali na to, že pilot mohl být bezohledný a nízko nad hlavami přihlížejících proletěl schválně, aby předvedl své schopnosti.

Řecké letiště je nicméně oblíbenou atrakcí pro stovky turistů, kteří se chtějí zblízka podívat na dopravní letadla, která zde podobné manévry provádějí často. Přistávací dráha na řeckém ostrově se totiž nachází jen pár metrů od moře a rozpíná se od jednoho pobřeží k druhému. Piloti proto musejí přistát co nejdříve.

Čekání u letiště ale může dopadnout i tragicky. V roce 2018 byl žák základní školy z Velké Británie zraněn poté, co ho turbíny letadla vynesly několik metrů do vzduchu.

Tagy: