Neobvyklý protest proti Turówu: Aktivisté uzavřeli ministerstvu přívod vody

Protest před ministerstvem životního prostředí kvůli Turówu

Skupina aktivistů v pondělí ráno zhruba na půl hodiny uzavřela v Praze u budovy ministerstva životního prostředí přívod vody do úřadu. Dvojici protestujících, kteří poté bránili v přístupu k uzávěrům z obou stran budovy, z místa odvedli policisté. Protest mířil proti vládní dohodě o těžbě v polském hnědouhelném dole Turów. Obyvatelé příhraničních obcí na české straně poukazují na to, že v oblasti kvůli těžbě ubývá spodní vody.

Podle zaměstnanců ministerstva aktivisté narušili fungování vodovodu v budově. Na místě byl revizní technik, podle kterého přívod vody zajišťuje hasicí systém v celé budově. Protest skončil po zhruba půlhodině po příjezdu policie.

Po uzavření přívodu vody zůstal na místě z každé strany budovy jeden z protestujících. Aktivista před budovou s transparentem „Práce na klimatické spravedlnosti“ seděl na židli nad uzávěrem vody, se kterým předtím manipuloval.

Novinářům řekl, že pochází z místa poblíž Turówa. „Nesouhlasím s dohodou, kterou uzavřela česká vláda. Je to symbolický akt,“ prohlásil ke svému protestu. Policisté ho po předchozím upozornění z místa odvedli za použití donucovacích prostředků.

Polsko na základě dohody, kterou počátkem února uzavřelo s českou vládou premiéra Petra Fialy (ODS), poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu. Ta je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Příhraniční oblasti v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk či znečištění prachem.

Protesty proti těžbě v Turówě se konaly i v neděli. Více se dozvíte v reportáži:

Tagy:
Polsko demonstrace těžba Turów aktivisté protesty Praha důl Turów Ministerstvo životního prostředí České republiky