Uschneš, semínko, holala, může za to Fiala. V Praze se protestovalo proti těžbě v Turówu

Stovky lidí demonstrovaly na Václavském náměstí kvůli dolu Turów

Na Václavském náměstí se v neděli sešly stovky lidí, aby protestovaly proti česko-polské dohodě, kterou se obě země vypořádaly s otázkou dolu Turów. Vadí jim, že Česko stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie výměnou za finanční kompenzace.

„Neberte nám vodu. Peníze se nedají pít,“ znělo v neděli odpoledne Václavským náměstím. Lidé nesli nad hlavou transparenty s nápisy „Voda nad zlotý“ či „Uschneš, semínko, holala, může za to Fiala“. Dohoda zavazující Poláky zaplatit Čechům 45 milionů eur (v přepočtu více než miliardu korun) především kvůli odvodu podzemní vody je podle demonstrantů špatné řešení.

„Petr Fiala tajně schválil dohodu o těžbě v polském dole Turów, která je nebezpečná pro lidi, kteří žijí v jeho blízkosti,“ uvedl jeden z nich. „Takový podraz bych čekal od Babiše, ale ne od nové vlády,“ přidal se další protestující.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se Polsko zavázalo k dostavbě a plné funkčnosti podzemní stěny, která zabrání odtoku podzemních vod z českého území.

Žaloba na Polsko

Účastníci nedělní akce však měli i možnost podepsat otevřený dopis adresovaný Evropské komisi. „Vyzýváme Evropskou komisi, aby žalovala Polsko. Tedy aby vlastně zpětně udělala to, co Česká republika stáhla – žalobu u Evropského soudního dvoru,“ vysvětlila koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace Nikol Krejčová.

„Jestli chtějí, aby předmětem žaloby byla poškozena podzemní voda nebo škoda na podzemní vodě, k tomu se i generální advokát vyjádřil tak, že i naše připomínky v žalobě za českou stranu byly zamítnuty,“ zdůraznila však ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Hnutí ANO je podle slov své místopředsedkyně Aleny Schillerové připraveno svolat mimořádnou schůzi poslanecké Sněmovny, kde se chtějí ptát, proč si Česko nevyjednalo lepší podmínky.

Tagy: