V restauracích hostinští nebudou kontrolovat očkování či negativní testy na koronavirus, stačí, když vyvěsí sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Při případné kontrole hygieniků se pak z nedodržení vládního opatření bude zodpovídat host, nikoliv provozovatel podniku. Zástupce Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Luboš Kastner ve středu večer uvedl, že jde o výsledek dohody s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou.
Profesní organizace zastupující podnikatele v gastronomii vyzvaly ve středu ministerstvo zdravotnictví, aby vydalo jasné instrukce a detailní informace, jak mají postupovat v případě kontroly testů, očkování nebo protilátek. Podle nich totiž nemají pro kontroly oporu v legislativě a nepřipadá jim ani správné, že by restauratéři měli nést odpovědnost za hosty.
„Na naši výzvu hlavní hygienička reagovala, pochopila problém a dospěli jsme ke kompromisu,“ řekl Kastner. Restaurace by tak měly podle něj povinnost pouze viditelně vyvěsit informaci, že obslouženi budou výhradně zákazníci, kteří splňují jednu z výše uvedených podmínek. V případě, že by přišli hygienici dodržování pravidel ověřit, zodpovídal by se host, nikoliv provozovatel podniku.
Ještě pár hodin předtím přitom ministr zdravotnictví Petr Arenberger CNN Prima NEWS řekl, že pokud by zákazník test či potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci nepředložil, neměl by jej hospodský obsloužit. „To, že by to měl kontrolovat hostinský, je jasné, protože to je ten hlavní, kdo celou restauraci řídí,“ sdělil Arenberger.
Stát nemá přenášet kontrolní povinnost na hostinské
Podle Kastnera by nebylo v pořádku, aby stát kontrolní povinnost přenášel na hospodské. Podle něj je čas se o zodpovědnost podělit. Navíc to přispěje k tomu, že lidé nebudou brát opatření na lehkou váhu, řekl.
Veřejnost bude od pondělí moci znovu využívat venkovních prostor stravovacích podniků. Přístup by ale měl být umožněn jen lidem splňujícím ministerstvem nastavené podmínky. Na zahrádkách budou navíc muset být mezi stoly rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být i od okolí, například chodníku. U stolu si posedí nejvýše čtyři lidé, pokud nepůjde o členy jedné domácnosti.
Stravovací zařízení vláda naposledy zavřela 18. prosince. Občerstvení mohou od té doby prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz.