Při výskytu černého kašle budou moci do školy jen očkované děti, napsali pražští hygienici

Na některých školách v Česku i na Slovensku už žáci povinně domácí úkoly dělat nemusí.

Při výskytu černého kašle ve školní třídě mohou docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci, uvedla v pátek v tiskové zprávě na webu Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP). Dodala, že opatření bude platné 21 dní. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová však později řekla, že šlo o nesprávný výklad a že žádné dítě z výuky ve škole vyřazeno nebude. Chybu na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka HSHMP Zdeňka Shumová.

„U každého případu černého kašle HSHMP provádí takzvané epidemiologické šetření, kdy se v jeho průběhu mimo jiné stanovují protiepidemická opatření,“ napsali pražští hygienici v dopise školám a rozhodli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě mohou docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Černý kašel a tuberkulóza útočí. Podcenili jsme migraci, má jasno Prymula a volá po testech

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové to však neplatí. „Musím zdůraznit, že žádné neočkované dítě nebude vylučováno z výuky,“ uvedla a zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují. Bude se podle ní postupovat individuálně. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíce od 60. let.

Do školy by podle ředitele ministerského odboru veřejného zdraví Matyáše Fošuma neměli rodiče posílat děti s příznaky nemoci, jako je déle než týden trvající suchý kašel se zajíkavými nádechy. Hygienici budou oslovovat kontakty nakažených dětí. „S viditelně zdravým dítětem není potřeba vyhledat lékařskou péči jen z důvodu kontaktu s nakaženým,“ sdělil.

Nejmenší děti jsou proti černému kašli očkované třikrát do jednoho roku jako součást hexavakcíny. Rodiče by ale podle Fošuma měli zkontrolovat, zda jejich děti byly v 10 či 11 letech proti černému kašli přeočkovány. Škola pravomoc vyžadovat kopii očkovacího průkazu nemá, protože jde o zdravotnickou dokumentaci. To školám pražská hygienická služba také doporučovala. Rodiče musí prokázat očkování jen při přijetí dítěte do školky, u posledního ročníku předškolního vzdělávání a škol kvůli povinné docházce se nevyžaduje.

V Praze letos do začátku tohoto týdne zaznamenali 237 případů černého kašle, loni ve stejném období jeden. Mezi kraji je situace nejhorší v Jihočeském, kde bylo případů 496. Ve Středočeském se jich vyskytlo 355, na Vysočině 329 a v Pardubickém 280. Praha je mezi 14 kraji na pátém místě.

Nejvíce nemocných z 2273 v celé ČR je ve věkové skupině 15letých až 19letých. Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) dosahuje 120 na 100 tisíc obyvatel. Zhruba třetinová je nemocnost u desetiletých až 14letých a u nejmenších dětí, nakažení jsou ale ve všech věkových skupinách.

Proti černému kašli se v ČR očkuje od roku 1958. Dospělí vakcínu z veřejného zdravotního pojištění hrazenou nemají, přestože to odborníci doporučují. Stojí mezi 500 a 1500 korunami dle očkovacího centra či ordinace lékaře, zdravotní pojišťovny je pak zpětně proplácejí z fondů prevence. Svrčinová uvedla, že odborná komise zvažuje návrh na jedno přeočkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Tagy: