Nepochopitelné a mimo fakta. Rakouští Zelení se zlobí na Babiše kvůli slovům o magorech

Andrej Babiš

Andrej Babiš se oblékl do tyrolského kroje

Slova expremiéra Andreje Babiše (ANO) o „magorech“ směrem k Rakušanům vyvolala u našich jižních sousedů negativní emoce. Když svá slova korigoval s tím, že byla mířená pouze na rakouské Zelené, naštval i ty. Strana považuje Babišova slova za „nepochopitelná“, komentovali její zástupci výrok šéfa ANO pro CNN Prima NEWS. Podle nich navíc Babišova kritika směrem ohledně výstavby dálnic „nereflektuje fakta“.

Babiš se rozohnil kvůli výstavbě dálnice D3 mířící z Česka na rakouský Linec. Kritizoval, že dle jeho mínění vláda premiéra Petra Fialy nezkouší donutit Rakušany, aby s dálnicí rovněž pohnuli. Zmínil, že Češi ji dostaví podle všeho do roku 2026.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš označil Rakušany za magory. Jeho urážlivá slova už rozebírají sousední média

„A víte, kdy tam bude to Rakousko? 2031! Vykašlali se na to! Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ prohlásil v projevu na půdě Poslanecké Sněmovny šéf hnutí ANO.

Následně ještě dodal, že by premiér nebo ministr dopravy Martin Kupka (ODS) měl na rakouskou stranu zatlačit. „Měl by (Kupka) zavolat ministrovi dopravy a říct mu: ‚Hele, pospěš si. Pospěš si.‘ Já pevně doufám, že po nových volbách, a myslím, že tento rok jsou, ty Zelené (Rakušani) vyženou,“ pokračoval Babiš. Je pravda, že letos Rakousko čekají parlamentní volby.

Jeho slov si ihned začala všímat rakouská strana. Informovala o nich rakouská média, mezi nimi například Die PresseOE24Nachrichten či Newstral. Babiš je posléze korigoval a tvrdil, že výrokem nechtěl útočit na všechny Rakušany, nýbrž jen na Zelené. „Můj výrok samozřejmě nebyl směřovaný k občanům Rakouska, mluvil jsem o straně Zelených. Aktivistech, kteří záměrně blokují dostavbu dálnic. Z kontextu to bylo jasné,“ napsal později na sociální síti X Babiš.

Rakouští Zelení nyní pro CNN Prima NEWS promluvili. „Kritika je pro nás nepochopitelná. Především proto, že nereflektuje fakta,“ sdělil redakci stranický expert na dopravu Hermann Weratschnig. Dodal, že prodloužení rakouské dálnice S10, která od jihu navazuje na českou D3, je „potřebný projekt k ulehčení blízkých komunit“. Zároveň zmínil, že výstavba zmíněného úseku začala již loni v listopadu.

„Očekáváme prodloužení S10 ke snížení nynější husté dopravy, což by mělo pozitivní dopad na kvalitu života v regionu. Navíc méně dopravy znamená méně hluku a nižší znečištění pro místní obyvatelstvo,“ pokračoval Weratschnig s tím, že zároveň vláda kancléře Karla Nehammera, které jsou Zelení součástí, chce zároveň posílit železniční dopravu mezi Rakouskem a Českou republikou.

Babiš kauzu žehlil tyrolským krojem

Babiš se během soboty zřejmě pokoušel svůj výrok o Rakušanech zahladit. Na sociální síti Instagram zveřejnil video, kterak si měl pořídit typické oblečení pro Tyrolsko. „Koupil jsem si typický tyrolský kroj,“ napsal expremiér k videu.

Kvůli jeho slovům se do něj pustili i čeští zákonodárci. „Jdu psát zahraničnímu výboru Rakouska, že magor tu je úplně někdo jiný. Jinak nám kvůli těmto výrokům nakonec vyhlásí válku i takové neutralní Rakousko,“ komentoval výrok na sociální síti X s drobnou nadsázkou šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09).

Jeho stranický kolega Ondřej Kolář pro změnu napsal, že Babiš je „brepta“. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pro změnu napsal své kolegyni z Bruselu, rakouské poslankyni Claudii Gamonové ze strany NEOS, která je stejně jako Babišovo ANO na evropské úrovni součástí frakce RenewEurope. „Opravdu chcete mít takového partnera v Evropském parlamentu?“ tázal se lidovecký europoslanec.

Tagy: