Nepodceňujte spánek, apelují odborníci. Popsali jeho vliv na kila, sex i zásadní choroby

Čechy trápí poruchy spánku.

Kdo špatně spí, tloustne

Kdo špatně spí, tloustne. Jednoduché a podle expertů naprosto jasné vysvětlení. Spánek je jeden z nejvíce podceňovaných faktorů našeho zdraví. Přitom problémy s ním má čtvrtina Čechů bez ohledu na věk. A obezita není jediný problém, který je s ním spojený. Poruchy spánku včetně jeho nedostatku ovlivňují i duševní pohodu. Kdo málo spí, může mít špatnou náladu a deprese.

Alespoň sedm hodin spánku denně pro dospělého, pro teenagera o hodinu víc. To jsou doporučená minima. „Spánek s hmotností a příjmem potravy těsně souvisí. Obecně se ví, že čím je kratší spánek, tím je větší tendence k příjmu potravy,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Karel Šonka, vedoucí lékař Centra pro poruchy spánku a bdění Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

ČTĚTE TAKÉ: Onkologická diagnóza se vyskytuje i u mladistvých. Expert popsal, na co dávat pozor

„Dochází ke změně vylučování hormonů, které regulují příjem potravy. Může to být provázané s nárůstem váhy, obezitou,“ dodala neuroložka Iva Příhodová. Nejdřív člověk hladoví a pak se nekontrolovaně přejídá, protože vylučované hormony mění chutě, a to většinou na něco sladkého nebo tučného.

Špatný nebo krátký spánek má ale vliv na daleko více faktorů, než jen na váhu a náladu. Například se úzce kamarádí s rozvojem duševních i srdečních chorob nebo s cukrovkou a navíc snižuje chuť na sex.

Mozek se nestačí zregenerovat

„Lidé to hodně bagatelizují, mají pocit, že když se jednou nebo dvakrát nevyspí, tak je to normou. Musíme ale vědět, že pokud se člověk první a druhý den špatně vyspí, odráží se to na patologickém fungování mozku, který se dostatečně nezregeneruje. Následující dny jde do hyperaktivity, kdy se bude usínat ještě hůř,“ uvedla psychiatrička Dagmar Stoszková.

Pro lepší spánek se snažte už odpoledne vyvarovat kofeinu, alkoholu a energetickým nápojům, které patří mezi časté příčiny nekvalitního spánku. Kvalita je totiž pro spánek stejně důležitá jako kvantita.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pásky na dokonalá prsa či obličej bez vrásek? Odborníci varují před vážnými komplikacemi

Tagy: