Onkologická diagnóza se vyskytuje i u mladistvých. Expert popsal, na co dávat pozor

 Přednosta onkologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Tomáš Büchler

Co na to vaše zdraví (6)

Každým rokem stoupá počet mladých lidí, kteří onemocní rakovinou. Mezi nejčastější diagnózy patří rakovina prsu a varlat. Přednosta onkologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Tomáš Büchler v pořadu Co na to vaše zdraví na CNN Prima NEWS popsal, jak nádory odhalit a na co si dát pozor.

V Česku se momentálně léčí 3 500 mladých pacientů s nádorovými onemocněními. Podle dat Masarykova onkologického ústavu každým rokem počet mladých lidí, kteří onemocní rakovinou, roste. U mladých žen bývá nejčastější rakovina prsu, zatímco u mladých mužů je to rakovina varlat. „U mladých pacientů se vyskytují jiné typy nádorů než u starších lidí. Proč výskyt zhoubných nádorů u mladých lidí stoupá, vlastně nevíme. Je pravděpodobné, že se jedná o určitý podíl rizikových faktorů,“ popsal v pořadu Co na to vaše zdraví na CNN Prima NEWS přednosta onkologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Tomáš Büchler.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakovinu můžete odhalit i při jídle. Podívejte se na příznaky, na které je nutné dávat pozor

Podotkl, že výskyt nádorů v populaci stoupá obecně. „Podíl mladých lidí se na absolutním počtu až tak nezvyšuje, ale mladí jsou velmi viditelní v tom, že se nám je podaří vyléčit, ale s následky se potýkají celý život,“ řekl Büchler.

U nádoru prsu bývá mnohdy hmatatelná bulka v prsu. „Ve většině případů si to žena náhodou vyhmatá sama, protože v tomto věku preventivní programy nefungují,“ sdělil přednosta onkologické kliniky. V případě nádoru varlat je prvním příznakem většinou nebolestivé zvětšení. „Muži tomuto orgánu až tak často pozornost nevěnují. Někdy se to odhalí při banálním úrazu, kdy se zjistí, že jde o nádor,“ uvedl Büchler.

Mezi další onkologické diagnózy mladých pacientů patří nádory štítné žlázy a nádory kůže. „Pak některé typy nádorů krve, čili lymfomy a leukémie,“ sdělil Büchler. Roli může hrát i dědičnost, a to zejména u nádoru prsu. „Jde o významný faktor. Všechny ženy, které mají karcinom prsu do 40 let, by měly být geneticky vyšetřeny,“ upozornil Büchler.

Popsal také, jak rakovině předcházet. „Nekouřit, nebýt tlustý, neslunit se,“ řekl ve zkratce přednosta onkologické kliniky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý kašel ohrožuje i zdravé novorozence, řekl Prymula. Očkovaných těhotných je žalostně málo

Tagy: