Pacientů se zápalem plic přibývá. Lékař varoval před neobvyklým vývojem nemoci v létě

V Česku přibývá pacientů se zápalem plic. (Ilustrační snímek)

Skryté zápaly plic

I když venku panují letní teploty, čím dál více lidí končí v ordinacích se zápalem plic. Ten je přitom v tomto období neobvyklý a podle lékařů má dramatičtější průběh.

Poslech plic a odběr krve jsou v pořádku, přesto se pacient za pár dnů vrací s rozvinutým zápalem plic. To je častá praxe posledních týdnů. „Máme celé rodiny, u kterých to chytá jeden člen od druhého. Nicméně na to přijdeme postupně, až během vyšetřování,“ sdělil CNN Prima NEWS praktický lékař Ivo Petrášek.

ČTĚTE TAKÉ: Ultrazvuk, odběry, cukrovka i stěry. Víte, jaká vyšetření je nutné v těhotenství podstoupit?

Kristýna z Prahy bojovala se zápalem plic tři týdny. Rentgen diagnózu potvrdil až při třetí prohlídce. „Nejhorší na tom bylo, že jsem měla docela velké bolesti na plicích, k tomu ten kašel, horečky. Trvalo to skoro dva týdny, přičemž nejprve mi řekli, že to je jenom viróza,“ popsala pro CNN Prima NEWS.

Podle odborníků se v posledních týdnech zvyšuje výskyt případů mykoplazmových infekcí. „Je dobré vědět, že se něco takového děje, aby lékaři, kteří jsou v první linii, měli tuto informaci k dispozici a mohli cíleně volit antibiotika,“ uvedl epidemiolog Jan Kynčl.

Nebezpečí pro děti

Zápal plic může být velmi nebezpečný především pro dětské pacienty. Tříměsíční holčička, která byla oslabená operací a černým kašlem, nemoci koncem léta podlehla.

„Výskyt těchto potíží u dětí naše odborníky překvapil, protože zápaly plic opravdu nejsou typické pro letní měsíce,“ informovala mluvčí sítě zdravotnických zařízení AGEL Radka Miloševská pro CNN Prima NEWS.

Například v Olomouckém kraji se situace liší město od města. Zatímco v Prostějově je situace relativně klidná, v Přerově zaznamenali překvapivý nárůst případů. S několikanásobně větším počtem pacientů se zápalem plic se lékaři aktuálně setkávají i v Jihočeském kraji.

Prevencí nemoci je podle lékařů zdravý životní styl nebo jednorázové očkování, které mají v Česku lidé nad 65 let zdarma.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Regulace e-cigaret? Děti nijak neochrání, míní Michailidu. Represe prý dopadne na dospělé

Tagy: