Nepřijde mi férové, abychom dostali ve vládě jediné ministerstvo, říká Pirát Jiránek

Martin Jiránek z Pirátské strany

PARTIE Terezie Tománkové 17.10.2021

Ačkoliv budou mít Piráti jen čtyři poslance, není fér, aby strana měla v gesci jen jedno ministerstvo, řekl pirátský zákonodárce Martin Jiránek v Partii Terezie Tománkové. Věří, že mají dostatečně kvalifikované lidi, kteří by se resortů mohli ujmout. Výsledek bude nicméně záležet i na tom, jaké představy má koalice Spolu, doplnil na CNN Prima NEWS.

Výsledek voleb vnímá Jiránek hořce. Férový by byl stejný počet poslanců z obou stran, pro vztah koalic nejde o ideální rozuzlení boje o Poslaneckou sněmovnu. Třebaže nebudou mít Piráti příliš početný klub v dolní komoře, stále platí, že jim lidé svými hlasy dali mandát na to, aby určovali směřování České republiky.

I přes komorní počet pirátských zákonodárců by podle Jiránka bylo rovněž férové, kdyby strana měla v gesci více než jeden resort. Pokud by to bylo (v rámci koalice Pirátů a STAN) šest ministerstev, není fér, abychom měli jedno,“ řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové.

„Máme nějaký seznam ministerstev, o kterých víme, že na ně máme kvalifikované lidi. V rámci koalice je poměrně velká shoda,“ rozvedl Jiránek na CNN Prima NEWS. Výsledek bude záviset i na postoji koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která má rovněž svou představu o podobě kabinetu.

Nyní by proto vše nechal na vyjednavačích zúčastněných stran a hnutí. „Je to hořké, ale víc vám neřeknu. I v tuto chvíli je potřeba se vyjadřovat rozumně. Nechci jitřit emoce, analyzujeme si to,“ pokračoval Jiránek.

Méně žalmů, více informací, žádá Ovčáčka

Jiránek ocenil kroky senátorů, kterým se nelíbí informační šum okolo zdravotního stavu hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana. Pražský hrad by si podle pirátského poslance ušetřil rozbouřené emoce, kdyby lépe komunikoval s veřejností. Od prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka by ocenil „více informací a méně žalmů“.

Výzva předsedy lidovců Mariana Jurečky směrem k předsedovi Sněmovny Radkovi Vondráčkovi (ANO), aby rezignoval na svůj post, jsou podle Jiránka přehnané emoce. Nicméně souhlasí s tím, že šéf dolní komory čelí oprávněné kritice kvůli pochybnostem souvisejícím s jeho návštěvou Zemana v nemocnici.

„Vondráček to nezvládl, ani komunikaci kolem toho. Ale nechci přispívat k zjitřené situaci,“ uvedl k závěru.

Tagy: