Každý den váhání stojí Ukrajinu životy. Nerozhodnost Západu burcuje Rusko, varuje diplomat

Ti, kteří tvrdí, že se snaží vyhnout třetí světové válce, ve skutečnosti činí pravý opak. Na sociálních sítích to uvedl bývalý litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius. Podle něj může nerozhodnost Západu v otázce dodávek těžké techniky na Ukrajinu Rusy motivovat k lepším výkonům.

„Ti, kdo tvrdí, že se snaží vyhnout třetí světové válce, ve skutečnosti dělají pravý opak a odkládají zásadní a velmi potřebné rozhodnutí, které by Ukrajině umožnilo osvobodit své území a ukončit válku. Pochybnosti a nerozhodnost jen podněcují agresora,“ napsal bývalý ministr zahraničí na Twitteru. Svůj příspěvek doplnil o hashtag se slovy Free Leopards. Odkázal tím na vytoužené tanky Leopard 2, s jejichž poskytnutím ukrajinským ozbrojeným silám Německo zatím váhá, píše agentura Unian.

Právě o dodávkách této i další těžké techniky na Ukrajinu jednali v sobotu na americké letecké základně Ramstein v Německu představitelé západních zemí.

Tamní média očekávala, že Berlín, který čelí tlaku, aby leopardy Ukrajincům dodal, souhlas vysloví. Německý ministr obrany Pistorius však oznámil, že rozhodnutí ještě učiněno nebylo, ale že přijde v nadcházejících dnech. Řekl také, že pro případ kladného postoje chce být připraven, proto nařídil prověřit, jaké typy a zásoby leopardů mají německá armáda a německý zbrojní průmysl k dispozici.

Rozhodnutí zatím nepadlo ani v otázce, zda Německo dovolí vývoz leopardů na Ukrajinu ze zemí, které si tyto tanky pořídily dříve. Ochotné k tomu jsou Finsko s Polskem.

„Stejně Ukrajinu potřebnými zbraněmi vybavíte a uvědomíte si, že kromě porážky Ruské federace není jiný způsob, jak válku ukončit. Ale dnešní nerozhodnost zabíjí další naše lidi. Každý den zpoždění znamená smrt Ukrajinců. Přemýšlejte rychleji,“ napsal v reakci na jednání poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak na Twitteru.

Ukrajina se od loňského 24. února brání ruské invazi. Finančně, vojensky i humanitárně Kyjevu pomáhají západní země včetně členských států EU či Spojených států. Za dodávky zbraní v pátek poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zároveň však uvedl, že je třeba ještě bojovat o dodávky moderních tanků. „Rozhodnutí o tancích nemá alternativu,“ uvedl.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že dodávky západních tanků nijak nezmění průběh konfliktu na Ukrajině, ale jen přidělají problémy Ukrajině a Ukrajincům. Německý ministr obrany Pistorius naopak uvedl, že si je vědom, že leopardy mohou mít pro ukrajinskou armádu velký význam.

Tagy: