Reportáž CNN: Do první linie Rusové posílají jen „maso“. Vězni na drogách nemají ani helmy

Ukrajinští vojáci, kteří se právě vrátili z bojů o Bachmut a Soledar, aby převezli raněné, popsali pro CNN krutost tamních bojů. Za Rusy v oblasti údajně bojují nejen vagnerovci, ale i mobilizovaní trestanci. Ti často nemají ani základní vojenské vybavení. Také Ukrajinci ale přiznávají těžké ztráty.

Válečná bouře na ose mezi Bachmutem a Soledarem neutichá. Ukrajinci frontu stále drží, útoky Rusů ale neustávají. Reportér CNN Ben Wedeman zachytil moment, kdy se část ukrajinských vojáků vrátila z fronty do bezpečnější oblasti, aby převezla raněné. Z jejich slov o situaci v první linii mrazí.

„Stály tam jednotky běžné armády. Ale před ně poslali jen ‚maso‘, trestance na drogách, bez vesty, bez helmy. Pro ně nemá život žádnou cenu,“ popsal ukrajinský voják pro CNN.

Smrt je tady hmatatelná

Ruských vojáků je ale mnoho. Pobyt na frontě je pro Ukrajince velmi tvrdý, i oni mají své ztráty, třebaže o nich tolik nemluví. Lékaři u Bachmutu nemají ani chvíli oddechu.

„Někdy nám minomety nedají ani vteřinu klidu. Kvůli střepinám máme velké ztráty. A když přijdou odstřelovači, tak je mnoho mrtvých a raněných,“ sdělil ukrajinský vojenský lékař Anatolij.

Kamery CNN posléze natočily, jak ukrajinské jednotky přenášejí padlého vojáka z obrněného vozidla do dodávky.

„Smrt je tady hmatatelná,“ uzavřel Wedeman z místa, kde stále nekončí jedna z největších bitev celé války na Ukrajině.

Na kompletní reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy:
válka fronta CNN Ukrajina Rusko Vagnerova skupina Bachmut Soledar