Nerudová se stala oficiálně členkou STAN. Nejsi v tom sama, vzkázal jí Rakušan

Jan Farský, Vít Rakušan a Danuše Nerudová

Danuše Nerudová členkou hnutí STAN

Danuše Nerudová se stala oficiálně členkou hnutí STAN. Lídryně Starostů do eurovoleb to oznámila na pondělní tiskové konferenci společně se šéfem STAN Vítem Rakušanem. Chceme dát najevo, že za Danuší stojíme, zmínil vicepremiér.

„Do hnutí STAN jsme vždy dokázali přitáhnout zajímavé a nezávislé osobnosti, které sdílejí stejné hodnoty jako my. S velkou radostí chci oznámit, že Danuše Nerudová se po nedělním hlasování předsednictva stala členkou hnutí STAN. Já jí moc gratuluji,“ řekl Rakušan během brífinku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Daří se mi, zhodnotila své výstupy Nerudová. Kandidatury do europarlamentu se vzdát nehodlá

Podle něj se Nerudová v současné předvolební kampani stala terčem číslo jedna pro zástupce politické konkurence. „Vymezování ze všech stran to jen dokazuje. Chceme dát najevo, že za Danuší stojíme. Danuše, chci ti říct, že v tom nejsi sama,“ dodal ministr vnitra a šéf Starostů.

Spekulace o tom, že Rakušan během tiskové konference potvrdí Nerudovou jako kandidátku STAN na novou českou eurokomisařku, se nepotvrdily. „Starostové přijdou s jasnou nominací na eurokomisaře až po volbách,“ sdělil Rakušan.

Dodal ale, že Nerudová má podle něj odborné i politické kvality na to, aby pozici zvládla. Na osobním jednání Rakušana s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou podle vicepremiéra padlo, že akademická zkušenost je pozitivní. „Pokud se podíváme na akademickou politiku, je často dravější než ta reálná,“ dodal.

Nerudová řekla, že její vstup do STAN není prázdné gesto. Rozhodnutí prý vyplynulo z toho, jak se po oznámení své kandidatury seznámila s jednotlivými politiky hnutí, ale také ze společných hodnot. „Spojuje nás i to, že máme odvahu otevírat nepopulární témata, která jsou důležitá pro společnost,“ řekla Nerudová.

Tagy: