Nešikovní zloději ukradli bankomat v německém pohraničí. Peníze však zapomněli na místě

Vytržený bankomat

Krádež bankomatu v Německu řeší čeští policisté

Krádež bankomatu vyšetřují společně němečtí a čeští policisté. V malém městečku Oybin, oblíbeném cíli turistů s monumentální zříceninou hradu založeného Karlem IV., se jej pokusili ukrást zatím neznámí zloději.

Pachatelé přijeli uprostřed noci a zvolili primitivní, ale ne příliš účinnou cestu – bankomat přivázali na lano a s pomocí auta vytrhli ze země. Pak ho táhli za sebou. „Bankomat se ale po několika metrech rozpůlil na dvě části, ta spodní s penězi zůstala ležet na místě,“ uvedl Marcel Malchow, mluvčí saské policie.

ČTĚTE TAKÉ: Rodinné drama v Bratislavě: Mladík měl ubodat svou matku, pak se zabil skokem z 11. patra

Těžko říct, kdy zloději zjistili, že na laně jim zůstala jen bezcenná horní část bankomatu. Pro peníze  se už nevrátili a pokračovali dál nejkratší cestou do Česka přes hraniční přechod Hain/Krompach vzdálený od Oybinu asi dva kilometry.

Obyvatele posledního domu na německé straně vzbudili policisté v půl třetí ráno. „Přišli se ptát, jestli jsem něco neslyšel, ale já si ničeho nevšiml. Říkali, že ti zloději odhákli zbytek toho bankomatu asi po sto metrech v Čechách a pokračovali dál,“ popsal senior reportérovi CNN Prima NEWS.

Němečtí policisté okamžitě kontaktovali své české kolegy z Libereckého kraje, se kterými mají pro tyto případy založenou společnou pátrací skupinu nazvanou podle hraniční hory Luž. „Náš kriminalistický technik sbíral stopy na německé straně, český kolega na české,“ vysvětlil Marcel Malchow.

Pachatelé nepovedené krádeže zatím policistům na obou stranách hranice unikají. „Neznáme registrační značku auta, takže nevíme, zda to byli Němci, Češi nebo někdo jiný. Víme, že šlo o bílý pick-up a že pachatelé byli tři,“ shrnul mluvčí saské policie.

Zajímavé je, že na stejném místě jde už o druhý bankomat zničený zloději. V srpnu loňského roku pro změnu neznámí pachatelé použili výbušninu a doslova ho na místě roztrhali. Odnesli si v přepočtu zhruba půl milionu korun. Nový bankomat se tu objevil v prosinci, vydržel ale jen čtvrt roku. Místní jsou z toho nešťastní. „Nedělá nám to dobrou pověst, žijeme z turistického ruchu, nechceme, aby se lidé báli, že je to tu nebezpečné,“ svěřila se reportérovi pracovnice místního informačního centra.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Falešní pokrývači řádili na severu Čech. Sebrali veškeré úspory, pak se po nich slehla zem

Tagy: