Neštěstí na Rozkoši: V přivaděči se topil polský rybář. I přes snahu záchranářů nakonec zemřel

Velké neštěstí se stalo v neděli u vodní nádrže Rozkoš. V převaděči se topil polský rybář. Na místě zasahovaly všechny základní složky integrovaného záchranného systému (IZS). I přes jejich velké nasazení muž nakonec zemřel.

Oznámení v polštině, že příbuzní postrádají muže, který šel rybařit na vodní přivaděč do nádrže Rozkoš, přijali hasiči na tísňovou linku v neděli kolem 18. hodiny. Muž nebyl plavec a na hladině plavaly jeho věci. Všechny složky IZS se proto daly ihned do pohybu.

Při záchraně topícího se rybáře zasahovaly všechny základní složky IZS, přes velké nasazení všech nakonec zemřel. Blíží...

Posted by HZS Královéhradeckého kraje on Sunday, June 18, 2023

„Poplach se okamžitě rozezněl profesionálním a dobrovolným jednotkám hasičů z okolí, zdravotnické záchranné službě a policistům. Na místo letěl i vrtulník záchranné služby. K vodní nádrži přijeli hasiči se čluny a začali prohledávat prostor, kde se měl rybář pohybovat, přilétající vrtulník prováděl průzkum ze vzduchu,“ uvedli hasiči Královéhradeckého kraje na Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza na Brněnsku. Chlapeček se topil v rodinném bazénu, záchranáři ho museli oživovat

Během několika minut nalezli muže ve vodě dobrovolní hasiči, vytáhli ho do člunu a okamžitě zahájili resuscitaci. „Muže převezli mezitím na břeh, kde pokračovali delší dobu v oživování zdravotničtí záchranáři Královéhradeckého kraje. Rybář byl nakonec transportován do nemocnice, na následky tonutí však zemřel,“ uvedli hasiči.

Na místě byl kromě jednotek požární ochrany také krajský psycholog, který poskytoval pozůstalým psychickou pomoc. Tlumočení do polštiny zajišťoval jeden ze sloužících hasičů ze stanice Velké Poříčí.

„Buďte na sebe opatrní“

„Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jaroměře a Velkého Poříčí a JSDH Česká Skalice. Aktivována byla také sloužící potápěčská skupina HZS Pardubického kraje, která byla vzápětí po nalezení osoby odvolána,“ doplnili hasiči.

Zároveň připomněli, že s blížícím se létem nastává i doba, kdy lidé tráví více času u vody, a neměli by proto podceňovat nástrahy, které jsou s vodou spojené. „Buďte na sebe opatrní,“ vzkázali na Twitteru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Naposledy zachránil ostravský policista Viktor Plonka život vozíčkáři, který zkolaboval na ulici. Teď se rozhodl darovat krev. K dobrému skutku inspiroval desítky svých kolegů. Více se dozvíte ve videu přiloženém níže.

Tagy: