V Praze se koncert zrušil, v Berlíně ruská pěvkyně vystoupí. Ukrajinci s nátlakem neuspěli

Jedna z největších hvězd současné operní scény, sopranistka Anna Nětrebková, vystoupí v pátek večer v berlínské opeře, kde se představí v titulní roli Lady Macbeth skladatele Giuseppa Verdiho. Páteční i nedělní představení jsou zcela vyprodaná, poslední zbývající vstupenky jsou volné ještě na 21. a 23. září, píše web Tagesspiegel. Vedení opery i města se připravují na demonstrace, kterými vyhrožují různé organizace.

Petici s názvem Žádné vystoupení Anny Nětrebkové v Berlínské státní opeře! dosud podepsalo kolem 37 tisíc lidí. Proti jejímu vystoupení ostře protestoval ukrajinský velvyslanec Oleksij Makejev a europoslanec za německé Zelené Sergej Lagodinsky, píše web Tagesspiegel.de.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zpěvačka Anna Nětrebková v Praze nevystoupí:

ČTĚTE TAKÉ: Fotka se separatisty i padesátiny v Kremlu. Ruská operní hvězda odkládá vystoupení

Makajev kritizuje vedení berlínské opery za její postoj, zejména za praktikování „kultury jako obvykle“: „S Nětrebkovou bude scéna Německé státní opery vypadat jako před válkou. Umělecký šéf nastavuje ‚normálnost‘ tím, že se dívá jinam, jako by se situace nezměnila a realita byla jiná. Je mi líto, že opera chce raději poslouchat soprán paní Nětrebkové než naše argumenty,“ řekl a dodal: „Žádný soprán nenahradí hlas odpovědnosti.“

Velvyslanec obviňuje operní pěvkyni, která se narodila v Krasnodaru v roce 1971, že nese „osobní odpovědnost“ za ruskou agresivní válku, navzdory tomu, že invazi odsoudila.  „V opožděném prohlášení pouze odsoudila válku, aniž by zmínila, kdo ji začal na prvním místě a kdo ji vede genocidně,“ prohlásil Makejev.

Vedení berlínské opery zdůrazňuje, že pěvkyně na rozdíl od mnoha jiných ruských umělců invazi odsoudila a v Rusku od začátku války neměla žádné vystoupení. Matthias Schulz, umělecký ředitel Státní opery, připomíná jedno z prohlášení Nětrebkové, datované 1. března 2022, které zveřejnila na Instagramu. Tehdy napsala: „Řekla jsem, že jsem proti této nesmyslné agresivní válce a vyzývám Rusko, aby tuto válku ukončilo právě teď, aby nás všechny ochránilo! Potřebujeme mír!“ Tím podle Schulze Rusko jasně označila za agresora a odsoudila válku proti Ukrajině, píše web morgenpost.de.

Umění nevzniká ve vakuu

Matthias Schulz dále připomíná, že kontrakt s pěvkyní byl uzavřen dlouho dopředu, a to před třemi lety, tedy dávno předtím, než vypukla 24. února 2022 válka. „V našem operním domě pracují lidé z více než 30 zemí, samozřejmě včetně Ukrajinců a Rusů. Umění nevzniká ve vakuu a kulturní instituce mohou ukázat způsob spolupráce,“ řekl.

Navzdory všem protestům jsou páteční a nedělní vystoupení Nětrebkové vyprodaná, poslední vstupenky, ovšem ve vysokých cenových relacích190 a 220 eur jsou k dispozici ještě na 21. a 23. září.

Pěvkyně na říjen připravovala vystoupení v pražském Obecním domě, což rovněž vyvolalo nesouhlas. Nětrebková po dohodě s pořadateli nakonec koncert odřekla. Ruská služba stanice BBC následně uvedla, že umělkyně si po zrušení koncertu stěžovala na cenzuru a na to, že rozhodnutí bylo učiněno pod politickým tlakem.

Nětrebková dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a s představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala.

Tagy:
válka zákaz Berlín koncert zpěv opera Praha Rusko Anna Netrebko ruská invaze na Ukrajinu Berlínská státní opera