Neuvěřitelné, co se tu stalo. Bez antidepresiv bych se zbláznila, říká česká lékařka v Izraeli

Česká lékařka Kristina Zaslavsky v Izraeli

Česká lékařka v Izraeli

„Je to hrozný pocit přijít z práce do prázdného bytu, kde se neválejí hračky,“ vypráví česko-izraelská lékařka Kristina Zaslavsky, která už přes tři týdny neobjala své dvě dcerky. Krátce po masakru 7. října je poslala s manželem do Česka.

„Právě jsem přivezl naše děti k rodině a za pár dní se do Izraele vrátím. To, co se tam stalo, je něco naprosto neuvěřitelného,“ řekl CNN Prima NEWS se slzami v očích Ilia Umansky, manžel lékařky.

ČTĚTE TAKÉ: Podívejte se do tváří unesených. V Praze visí plakáty rukojmích Hamásu

Manželé jsou zatím přesvědčeni, že jejich země není pro děti bezpečná, a tak jejich dcerky zůstávají u babičky v Praze. Paní Kristina jako lékařka nesměla po útocích opustit Izrael a přiznává, že ji to psychicky velmi vyčerpává: „Je štěstí, že si můžu antidepresiva předepsat sama, jinak bych se asi zbláznila, nebo se upila k smrti,“ uvedla vyčerpaně.

Nedávno jí došla trpělivost, zatlačila na zaměstnavatele a dopadlo to dobře. „Dostala jsem speciální povolení odletět, konečně po třech týdnech. S tím, že už jsem teda došla tak daleko, že jsem jim dala na výběr – buď mi umožní odletět, nebo dávám výpověď,“ sdělila žena.

Odletět by měla už brzy, konečně se opět setká se svými dětmi. Stále ale prý přemýšlí, jak to rodinu poznamená: „Člověk se ptá sám sebe, jak jim vysvětlím, co se stalo. Věřím, že se o tom budeme učit ve školách a budeme si to pamatovat jako den holocaustu.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smutek a vztek v izraelských ulicích. Živý vstup reportéra z Tel Avivu narušili demonstranti

Tagy: