Nevěřila jsem, že se udrží, říká první oběť pedofila Jana R. Co vzkázala dalším obětem?

Byla první dětskou obětí pedofila Jana R. z Liberce. Tehdy 11letá, dnes 27letá Tereza, říká, že se stalo to, čeho se strašně bála.

Pokračování případu pedofila z Liberec

Byla první dětskou obětí pedofila Jana R. z Liberce. Tehdy 11letá, dnes 27letá Tereza, říká, že se stalo to, čeho se strašně bála. „Když jsem se dozvěděla, že ho propustili, nevěřila jsem mu. Nevěřila jsem, že se udrží,“ svěřila se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Co vám proletělo hlavou, když jste se na jaře dozvěděla, že Jan R. je opět obviněný ze znásilnění dítěte?
Řekla jsem si: „A je to tady.“ Celou dobu, co jsem věděla, že je na svobodě. Byla jsem v napětí a bála se, že to udělá znovu. Nevěřila jsem mu, nevěřila jsem, že se udrží.

Vy jste ho dokonce po propuštění několikrát potkala...
Ano, jednou jsem s ním dokonce jela autobusem. Pokradmu jsem na něj koukala a říkala si: „Ježišmarjá, co když mě pozná?“ Bylo to strašně nepříjemné.

Teď se historie opakuje. Co říkáte tomu, že si Jan R. založil spolek a nabízel letní tábory, kroužky i hlídání dětí? Nikdo nezkoumal jeho minulost, nikoho nezajímalo, že už byl dvakrát odsouzený pro znásilnění dítěte. A jak se ukazuje, tak se tímto způsobem dostal k dalším obětem...
Nerozumím tomu. Jsem přesvědčená, že lidé jako on si vždycky nějaký způsob najdou. Akorát by to měl těžší. Ale tahle mezera v systému mu to hodně usnadnila a stalo se něco hodně špatného...

Pro společnost by bylo asi nejlepší, kdyby byl izolovaný.

Jaký trest by ho měl podle vás potkat teď?
Určitě půjde do vězení, ale doživotí mu asi nedají. I když by to pro společnost bylo asi nejlepší, kdyby byl izolovaný.

Podle trestního zákoníku mu hrozí nejvýš 12 let.
Nepřijde mi to dost. Samozřejmě ve vězeňském prostředí nejsou tihle devianti příliš populární a asi mu to tam dají sežrat, ale za 12 let bude zase venku a zase bude mít možnost. To si myslím, že je špatně. Zvlášť u tohohle člověka.

Ukazuje se, že nových obětí bude asi víc. Otec tří holčiček tvrdí, že Jan R. znásilnil všechny tři jeho dcery s obdobnou brutalitou jako vás. Nejmladší bylo přitom 6 let. Co byste vzkázala obětem? Jak se s tak hrůznou zkušeností vyrovnat? A co by měli dělat jejich rodiče?
Rodičům bych vzkázala, aby v žádném případě nezpochybňovali to, co děti cítily. Potřebují maximální podporu a důvěru. Teď je čeká psychoterapie a dlouhý proces vyrovnávání se s tím, co prožily. Nejdůležitější, co bych jim řekla: „Není to vaše vina, to ten pán to udělal, není to tvoje vina.“

Tagy: