Selhal jsem, znásilnil moje tři dcery, říká zdrcený otec. S Janem R. si to chce vyřídit

Případ pedofila z Liberce dostává děsivé rozměry

Děsivé rozměry nabírá případ libereckého pedofila Jana R. Reportér CNN Prima NEWS Libor Tampier získal svědectví muže, který tvrdí, že znásilnil i jeho tři děti, které se účastnily akcí spolku Děti ráje železnice. Ten si Jan R. spolu se svou ženou založil před dvěma lety a nabízel letní tábory, kroužky a hlídání dětí. Celkový počet jeho obětí tak šplhá na šest a zdá se, že bohužel stále není konečný. „Spravedlnosti nevěřím, chci se pomstít podle svého,“ svěřil se muž, jehož identitu redakce zná, ale nebude ji s ohledem na dětské oběti zveřejňovat.

Jak jste zjistili, že vaše děti patří mezi oběti Jana R.?
Nejstarší dcera se nám svěřila a pak i ty menší. Ještě než jsme stihli kontaktovat policii, kontaktovali oni nás.

Co přesně jste zjistili?
Všechny tři dcery znásilnil. Všechny teď budou potřebovat psychiatrickou léčbu a terapeuta. Je to šílené. Mám obrovský vztek i pocit, že jsem selhal. Že jsem je neochránil. Teď jen čekám, až mi přijde do rukou. Nevěřím, že dostane, co si zaslouží, chci si to s ním vyřídit osobně.

Vaše děti se účastnily akcí spolku, nebo jste je dávali na hlídání?
Obojí, akcí i hlídání. O jeho minulosti nikdo z nás nevěděl. Vůbec nechápu, jak je možné, že si dvakrát odsouzený pedofil může takový spolek zřídit, že nemusí dokládat výpis z trestního rejstříku.

Kdy se to stalo? Ptám se proto, že policie už v září loňského roku věděla, že člověk s touto minulostí pracuje s dětmi. Kvůli současným zákonům ale byla bezmocná. 
Nevíme. Podrobnosti zatím neznáme, děti o tom nechtějí mluvit, je to pro ně strašně obtížné. Nechceme je nijak dál rozrušovat. Do spolku chodily od počátku (Jan R. ho založil v květnu 2020, pozn. red.), až teď se nám svěřily.

Myslíte, že manželka Jana R. o znásilňování dětí věděla?
To si nemyslím. Že by byla až taková ženská, která by ještě mu přisunovala děti. Vždyť s ním sama měla děti. To by přece věděla, že může ohrozit i je. A to si myslím, že by žádná matka neudělala.

Fakta o případu:

  • 2007 – Jan R. tehdy jako sedmnáctiletý poprvé stanul před soudem pro znásilnění dítěte. Jedenáctiletou dívku znásilnil vaginálně i análně. Od soudu odešel kvůli své neplnoletosti s podmínkou.
  • 2008 – Přestože v podmínce nebyl ani rok, znásilnil další nezletilou dívku. Znali se z modelářského kroužku, bylo jí třináct. Opět si násilím vynutil anální styk. Dostal šest let a nařízenou ochrannou sexuologickou léčbu. Znalci mu diagnostikovali heterosexuální pedofilii a patologickou sexuální agresi. S dětmi tehdy nepracoval, a tak nedostal zákaz práce s dětmi.
  • 2013 – V lednu Jan R. opouští Jan R. v rámci amnestie Václava Klause věznici před vypršením trestu.
  • 2017 – Jan R. se žení. S manželkou mají postupně dvě malé děti.
  • 2020 – Jan R. s manželkou zakládají spolek Děti ráje železnice. Nabízejí letní tábory, víkendové akce, kroužky i hlídání dětí.
  • 2021 –⁠ Sociální pracovnice upozorňuje policii na možné týrání dětí, které byly ve spolku na hlídání. Prý se domů k její klientce vrátily s modřinami. Policii sděluje, že na internetu našla informace o minulosti Jana R. Upozorňuje navíc, že muž má v bytě, kde hlídání dětí probíhá, ve všech místnostech kamery a děti si natáčí. Policie udání prověřuje, ale nedaří se jí získat důkazy, které by stačily k obvinění. Proto nemůže nic dělat.
  • 2022 – Policie dostává informaci o znásilnění dítěte, které se účastnilo akcí spolku. Jan R. je 1 dubna zadržen a následně vzat do vazby. během vazebního zasedání se ke znásilnění přiznal. Policisté ale mají podezření, že obětí může být víc, což se brzy potvrzuje.

Tagy: