Ničivá bouře sužuje Evropu. V Německu evakuovali uprchlíky, výstraha platí i v Česku

Evropu zasáhla v noci na pátek mohutná bouře. S problémy se potýkají zejména v Německu, Nizozemsku a Francii. Píše o tom deník Bild a další zahraniční weby. Vydatných dešťů ale nezůstane ušetřeno ani Česko.

V německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byly kvůli počasí evakuovány dva uprchlické azylové domy, píše deník Bild. Přístřešky pro uprchlíky se totiž skládají z kontejnerů a lehkých hal, které jsou schopny odolat maximálně větru o síle 8 Beaufortovy stupnice. Německá meteorologická služba však předpověděla vichřici o síle 11 stupňů, což je druhá nejsilnější hodnota.

ČTĚTE TAKÉ: Přichází La Niña. Riziko hyperaktivní bouřkové sezony se zvyšuje, experti řekli proč

Bouře ve čtvrtečních večerních hodinách zasáhla i Nizozemsko, informuje NL Times. Lámala stromy a poškozovala domy. Například ve městě Maastricht spadl strom na dům a poničil jeho fasádu a střechu. I v Limburgu bylo hlášeno několik spadlých stromů. Ve Vlaardingenu spadl strom na auto a další narazil do sloupu veřejného osvětlení. U Eindhovenu se zřítila zeď na prázdnou budovu.

S divokým počasím se potýkají i ve Francii. Ve více než dvou desítkách francouzských departementů, včetně Paříže, bylo ve čtvrtek vyhlášeno varování před nepříznivým počasím, informuje The Local France. V některých oblastech byla pozastavena vlaková doprava. Podle francouzských meteorologů by poryvy větru ve vnitrozemí mohly dosáhnout rychlosti až 110 km/h a na pobřeží rychlosti až 130 km/h.

Špatné počasí se nevyhne ani Česku. Výstrahu před silnými dešti vydali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vydatné deště hrozí v oblasti Orlických hor, Kralického Sněžníku či Jeseníků. Vlivem srážek mohou stoupnout toky v povodí Orlice, Loučné, Chrudimky, horní Moravy či Moravice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: RADAR: Výstraha před velkou vodou zůstává v platnosti. Kde má ještě pršet?

Tagy: