Kalamita ve Velké Británii: Děti musely tlačit autobus. Země je pod vodou nebo v zajetí ledu

Sníh trápí Skotsko.

Počasí trápí Velkou Británii

Počasí v Česku je sice skoro jarní, ale není tomu tak všude v Evropě. Zavřené školy, zrušené vlakové spoje a desítky dopravních nehod. To vše zakoušejí Britové. Zatímco střed a jih ostrovů trápí povodně, Skotsko zasáhla sněhová bouře, která proměnila krajinu v ledové království. Nevšední zážitek si při tomto šeredném počasí ale připsaly děti v Sheffieldu, roztlačily zde dvoupatrový autobus.

Všude, kam se podíváte, se nachází sníh a led. Na namrzlých silnicích se trápili řidiči, na mnoha místech doprava vůbec nefungovala. Bránily jí v tom popadané stromy a sesuvy půdy. Trajekty zase nemohly vyjet kvůli rozbouřenému moři. Radost možná měli jen školáci, kterým na mnoha místech odpadla výuka.

ČTĚTE TAKÉ: Na Česko se ženou mračna z pouště. Auta může pokrýt prach ze Sahary, říká meteorolog

Skupinka dětí v Sheffieldu pak zažila malé dobrodružství, když pomáhala roztlačit dvoupatrový autobus uvízlý na křižovatce, informuje Daily Mail.

Jih britských ostrovů zas potrápila velká voda. Mnozí řidiči našli ráno svá auta doslova utopená. Pod vodou se ocitla také spousta domů. Jen v jižním Devonu napršelo během několika hodin přes 43 milimetrů, což je polovina toho, co v této oblasti naprší za celý únor.

„Očekáváme, že počasí se bude čím dál více projevovat v extrémech a pro Británii to znamená také mnohem více záplav na poměrně velkém území. Měli bychom na to být připraveni,“ uvedl meteorolog Joe Cuthbertson.

Meteorologové vydali po celé zemi přes 400 výstrah před hrozícími záplavami. Charitativní organizace pak varují před dopadem chladného počasí na starší lidi.

„Vysoké ceny energií a potravin mohou vést k tomu, že lidé omezují jídlo a vypínají topení. Ale dlouhodobé vystavení nízkým teplotám může mít vážný dopad na jejich zdraví, zvláště pokud jsou podvyživení a trpí už nějakými dalšími nemocemi,“ řekla ředitelka charitativní organizace Age UK Caroline Abrahamsová.

O tom, jak přetížené je britské zdravotnictví, svědčí i případ z Nottinghamu. 39letá matka dvou dětí tam přišla na pohotovost s akutními potížemi, kde čekala na příjem více než sedm hodin, informuje BBC. Sestry o ní prý věděly. Když ji nakonec volaly do ordinace, žena nereagovala. Přikrytá kabátem na židli v čekárně upadla do bezvědomí a krátce na to na jednotce intenzivní péče zemřela.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Meteorolog CNN Prima NEWS nastínil, jaké bude v příštích dnech počasí

Tagy: